Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните училища изпълняват изискванията на държавата, но не получават нищо от нея

Преди дни на първо четене беше приет Законът за предучилищното и училищното образование. Ведната възникнаха брожения около неговия принцип „парите следват ученика“ и осигуреното с него финансиране за частните училища. Противниците на закона видяха в това опит на вносителите да пълнят джоба на собствениците на такива училища. Последваха подписки на родители и учители от общински учебни заведения против възможността частните такива да се ползват от държавно финансиране. Потърсихме мнението на управата на едно от частните училища в Бургас за това - ще пълни ли джобът на техния собственик новият Закон, ако бъде приет и на следващите му четения.

Репортаж на Гергана Стоянова чуйте в звуковия файл



Финансирането на частни учебни заведения предизвика недоволството на синдикатите още преди да бъде одобрен закона за образованието на първо четене.И от двете организации бяха против наливането на държавни пари с основния мотив,че в тези училища и градини се обучават деца на платежоспособни родители. Съюзът на българските учители също  изрази негативната  оценка на предложението за субсидирането на частни учебни заведения. Оттам също са против приетия законопроект. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Нужни са повече служители, които да следят камерите на "Бургасбус"

Видеоклип с подпийнали пътници и арогантно държание в автобус Б11 на "Бургасбус" предизвика негативни и възмутителни реакции у бургазлии в мрежата. Оказва се, че не е само един случай в последните няколко дни, въпреки това обаче от превозвача отчитат спад на подобни прояви.  Всички превозни средства са с камери, шофьорите имат паник бутони, а..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Изложба припомня европейските етнически карти за Македония

Изложба, която ще гостува на 15 юли, понеделник в Бургас, показва Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Експозицията включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на..

публикувано на 15.07.24 в 10:30
архив

Катастрофа временно ограничава движението по пътя Ямбол-Елхово

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път първокласния път Ямбол–Елхово, в района на околовръстния път на Елхово. Причината е катастрофа, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът се пренасочва по обходен маршрут през град Елхово. Движението е регулирано с пътни знаци.

публикувано на 15.07.24 в 10:20

Започват Горещниците

Според народните вярвания започват Горещниците. Те са три дни - до 17 юли.  В някои райони на страната се спазват ограниченията за работа, с цел предпазване от пожар и огън. Седмицата до Илинден (20 юли), когато се отбелязва свети пророк Илия се нарича още Запалена неделя. Не се ходи на нивата, не се работи и не се извършват домакински дейности. Счита..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Без топлоподаване за три дни в няколко комплекса на Бургас

До 16:30 часа в сряда - 17 юли ще има прекъсване на топлоподаването към три бургаски жилищни комплекса, съобщиха от „Топлофикация Бургас“. Засегнатите потребители на услугата са в комплексите „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Топлоподаването е преустановено от 00.00 часа днес, а ще бъде възстановено на 17 юли. Причината за тридневното..

публикувано на 15.07.24 в 08:40