Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен флейтист в "Шедьоври на симфонизма" в Пловдив

Концерт „Шедьоври на симфонизма“ със специалното участие на проф. Андраш Адорян и Джи Хе Юн ще се състои в Концертна зала Пловдив. Те ще свирят с оркестъра на Държавната опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак и диригент Йонг Чил Лий от Южна Корея. 

Световноизвестният флейтист Андраш Адорян е роден в Унгария. Завършва музикалното си образование в Германия, първи флейтист е на известни симфонични оркестри в Стокхолм, Кьолн, Баден-Баден. Професор е във Висшето музикално училище в Кьолн и председател на немското дружество на флейтистите. 

В рамките на този концерт за първи път в България ще бъде изпълнен Концерт за флейта и оркестър от Менделсон в ре минор, който е написан от композитора на 12-годишна възраст,  като  проф. Адорян  транскрибира  партията за цигулка в оригиналната версия  в изпълнение на флейта.

 Той ще свири и в дуо с младата корейска флейтистка Джи Хе Юн. Диригентът също е от Южна Корея, но често работи с пловдивските музиканти, както и със Софийска филхармония.

Проф. Адорян и флейтистката Джи Хе Юн от Южна Корея, заедно с оркестъра на Държавната опера - Пловдив, ще изпълнят произведения на Моцарт, Менделсон-Бартолди, Доплер и Чайковски.

Творбата на Чайковски „Франческа да Римини” е по „Ад” на Данте. 

Началото на концерта е от 19 часа.

Интервю с тримата музиканти може да чуете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.