Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперни звезди ще пеят Вагнер в Пловдив

Световноизвестните оперни звезди Елизабет Стрид и Даниел Брена пристигат в Пловдив за концерта на Пловдивската опера „Вагнер в една вечер”. 

В събота, 28 февруари, под диригенството на маестро Иван Ангелов пловдивската публика ще може да чуе най-доброто от оперите „Лоенгрин”, "Летящият холандец", „Парсифал”, „Танхойзер”, "Залезът на Боговете", "Валкюрия" и "Зигфрид". Маестро Иван Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Негова е идеята да представи творчеството на Вагнер като подбере оперна музика в рамките на двучасов концерт.

Диригентът подчерта, че за концерта е избрал най-силните и драматични произведения от творчеството на композитора – от най-ранните му творби като „Летящия холандец”, където сопраното Елизбет Стрид ще изпее знаменитата „Балада на Сента” от второто действие на операта, до „Пръстенът на нибелунга”. Концертът ще завърши с изпълнение на знаменития дует от „Зигфрид” – третата опера от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга”. 

„Музиката на Вагнер е епоха в оперната музика”, категоричен е диригентът. Сопраното Елизабет Стрид е сред звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт. Тя е е позната на пловдивската публика от летния фестивал Opera Open, където участва в мултимедийното представление "Полетът на валкюрите". 

След Пловдив шведското сопрано ще пее в нова продукция на "Зигфрид" в родния град на Вагнер – Лайпциг. Ангажиментите й за участие в постановки на Вагнерови опери вече се простират до 2017 година, когато ще изиграе ролята на Зиглинде в Чикагската опера. Американският тенор Даниел Брена е определен от изданието The Times като "един от най-младите и най-убедителните изпълнители на Зигфрид в момента". 

През януари и февруари 2015 той пее в миланската "Ла Скала" в постановката Die Soldaten, с която получава огромно признание и на оперния фестивал в Залцбург през 2012. Програмата на Даниел Брена включва предстоящи ангажименти в операта в Прага, в Метрополитън опера Ню Йорк и в операта във Вашингтон. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.