Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредяват награда "София - творчески град на киното"

"София - творчески град на киното" е новата награда, която ще бъде връчвана на "София филм фест". Очаква се до дни Столичният общински съвет да я гласува.

Наградата ще засили интереса на млади режисьори от цял свят за участие в международния конкурс на "София филм фест", както и на премиерно представяне на техните филми на фестивала, смятат организаторите. 
Георги Чолаков от Националния филмов център препоръча:
Надявам се, че Столичната община с решенията на своя общински съвет ще подпомага повече български филми да не им взима такси за заснемането на територията на София, защото това е обща промоция както на страната, така и за града.
Програмата съдържа над 200 игрални филма, документални и късометражни. Министерството на културата традиционно подкрепя фестивала. Заместник-министър Боил Банов посочи:
Особено сме благодарни за много сериозното отношение, провокирано от 100-годишнината на българското кино, към българското кино.
Друг фокус ще бъде грузинското кино. Международното киносъбитие ще се състои от 5 до 15 март в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.