Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозът Галина Врачева изпълни ефира на Радио Пловдив с два часа "Музика по желание"

При изключителен слушателски интерес премина уникалното предаване "Музика по желание" в ефира на Радио Пловдив. 

В него световноизвестната българска пианистка Галина Врачева импровизира "на живо" по десетки музикални желания на аудиторията.   

Вкусовете бяха от класика през български фолклор до Beatles. Прозвучаха теми от Бизе, Бах, Пиецола и Малер. 

Галина Врачева се просълзи при обаждането на виртуозния импровизатор на акордеона и неин приятел от детинство Димитър Ангелов.

Снимка

"Музика по желание" е уникално и новаторско предаване за българския ефир. Подобен формат Галина Врачева експериментира за първи път в Германия.

Предаването " Wunschmusik" от Мюнхен, което предхожда "Музика по желание", е отличено като най-прогресивното предаване на 2010 година в Германия, а радиото в Мюнхен получава отличие за идеята, споделя Галина Врачева. 

Затова пък сега това предаване е вече традиция и Хамбург от две години чака кога ще се свърши то в Мюнхен, за да премине в NDR, допълва Врачева.

За последните 3 години слушателската аудитория на " Wunschmusik" толкова се е повишила, че сега то се излъчва "на живо" от студиото на Баварското Радио пред близо 600 души. 

Галина Врачева е завършила Пловдивското музикално училище,  след това е продължила образованието си в София, Москва и Мюнхен. 

Като професор по пиано Галина Врачева е преподавала в консерваториите в Амстердам , Мюнхен, Манхайм, Хайделберг, Киев. Дава ежегодни майсторски класове по пиано в и импровизация във Вила Марто в Лихтенберг. От октомври 2014 г. преподава в Консерваторията в Лугано и "Концертна импровизация".

Галина Врачева е концертиращ пианист-виртуоз, композитор, преподавател и импровизатор на класическа музика. Tя е единственият импровизатор на класическа музика на сцена без повторение. 


Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.