Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бригаден генерал проф. Николай Петров е новият почетен гражданин на Средец



Бригаден генерал проф. Николай  Петров е новият „Почетен гражданин на община Средец ” Решението бе взето с 14 гласа „За”на редовно заседание на ОС Средец на 25 март. Докладната записка е внесена от кмета на Община Средец  инж. Иван Жабов.

Бригаден генерал проф. Николай Кирилов Петров e роден на 29 август 1959 г., в гр. Средец. Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991г.), началник на Отделение по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение – Военна болница, Бургас (1991-1992г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992-2004г.).От 2004 г. е началник на Катедра по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение към  ВМА.Заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА, от 2007 г. 
От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на здравеопазването в състава на служебното 88-мо правителство на Република България.В изпълнение на Указ №140 от 31.05.2014 г.  на Президента на Република България и Заповед №КВ-228/03.06.2014 г. на министъра на отбраната, полковник проф. Николай Петров е назначен на длъжност „Началник на Военномедицинска академия” и удостоен с висше офицерско звание ”бригаден  генерал”, считано от 03 юни 2014 г.Специализира в Париж и Бордо, Франция, Швейцария, САЩ. През 2002 г. завършва курс по „Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО”, Франция.   Придобива диплома по "Международно право на военните конфликти" (2004г.), Spies, Швейцария; диплома по "Регионална и проводна анестезия" (2003г.), Страсбург, Франция. Защитава степен „Магистър” по „Обществено здраве и здравен мениджмънт” в МУ, София (2007г.) и специалност по „Спешна медицина” в МУ, София (2008г.).Придобива образователна и научна степен “Доктор” през 2001 г.; през 2002 г. е избран за „Доцент”; през 2011 г. придобива научна степен  „Доктор на медицинските науки”, а през  2012 г. е избран за „Професор” по анестезиология  и  интензивно лечение. През 2012 е обявен за Лекар на годината от Българския лекарски съюз.Владее английски, френски и руски език (STANAG 6001/2001). Автор на 4 и съавтор на  10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Главен редактор на  списание „Анестезиология и интензивно лечение”. Главен редактор на списание „Клинично хранене”.Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (от 2004г.); национален консултант по анестезиология и интензивно лечение (от 2004г.); член на Европейската асоциация по Анестезиология и интензивно лечение  – ESA (от 2004г.); член на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене – ESPEN (от 2004г.); член на Европейската асоциация по интензивна медицина – ESICM (от 2006г.); член на Американската асоциация на анестезиолозите – ASA (от 2008г.). Президент на Дружеството на анестезиолозите в България (от 2009г.). Президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (от 2008г.). Избран за вицепрезидент на WorldSIVA (Световната асоциация по  интравенозна анестезия) през май 2014 г. Женен с три деца.

БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ  ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ, д.м.н.  -  НАЧАЛНИК НА ВМА е удостоен с  орден „Стара планина” първа степен с мечове ./ Орден „Стара планина“ е най-високото отличие в наградната система на Република България. Връчва се от президента на политици, дипломати, общественици, спортисти, български и чужди граждани./




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората от Воден и Крайново искат сглобяеми къщи, средствата от дарителската общинска сметка ще бъдат за закупуването на жилища

Още от първия ден работим, за да решим проблемите на хората, които пострадаха при пожарите в община Болярово, заяви кметът й Христо Христов. Близо месец след бедствието това, което е било ангажимент на администрацията, вече е свършено, подчерта той и допълни, че остават две важни неща да бъдат изпълнени: "Най-важното е да бъдем готови с оценките на..

обновено на 28.08.24 в 17:43

Веселин Маринов идва за фестивала на виното в Бургас

От 5 до 8 септември в Бургас ще се проведе петото издание фестивалът рибата и виното. Очакват се  над 200 артисти и участници, сред които Веселин Маринов, Гуна Иванова, група Rewind! с Владо Михайлов, бургаската формация Горещ пясък, Градския духов оркестър оркестър Виво Монтана. И тази година фестивалът ще посрещне чуждестранни гости. На 5..

публикувано на 28.08.24 в 15:17

Ремонтират сградата предоставена на МВР в Болярово

В крайграничната община Болярово започна полагането на хидроизолация на общинската сграда отдадена безвъзмездно на структурата на МВР. За дейността са отпуснати средства от общинския бюджет. „Ние от няколко години настояваме противопожарните екипи да бъдат увеличени. При последната противопожарна обстановка стана ясно, че исканията ни са основателни. А..

публикувано на 28.08.24 в 14:36

За два месеца затварят част от бургаската ул. "Ивайло"

Част от бургаската ул. „Ивайло“ ще бъде затворена за ремонт. Причината е  ремонтно-възстановителни дейности на битово-фекална канализация и водопровод, съобщават от Общината. Автомобилите няма да могат да преминават от 11:00 часа на 29.08.2024 г. до 18.10.2024 г. в участъка от ул. „Княз Борис“ до ул. „Георги Раковски“. Там ще бъде въведена..

публикувано на 28.08.24 в 12:48

Още пет села в община Сунгурларе са на воден режим

Нови пет села  са на режим на водата в община Сунгурларе. Това са Камчия, Дъбовица, Есен,  Велислав и Завет. Преди тях  още през юли беше въведено ограничение на водоподаването в други пет населени места. Причината и тук, както в цялата страна, е голямата суша и спадът на нивата на реки и кладенци.   Сунгурларският регион е един от..

публикувано на 28.08.24 в 09:10

Ще изготвят доклад и оценка за популацията на гларусите в Бургас

Популацията на гларуси в Бургас влезе за обсъждане и в този мандат на Общинския съвет, чрез докладната записка от група общински съветници от КОД – Български възход. Причината е изготвяне на оценка за популацията на жълтокраката чайка на територията на града. В предходния мандат на местния парламент бе създадена и временна комисия, с цел..

публикувано на 27.08.24 в 15:41

Приключи ремонтът на част от уличната мрежа в Сливен

Приключиха частичните ремонти на улици в Сливен, съобщават от Общината.  Извършени са ремонтно-възстановителните работи на настилката на улиците „Абланово“, „Елисавета Багряна“, „Г. С. Раковски“ и булевард „Ген.  Скобелев“. От Общината уточняват, че ремонтираните участъци са били неотложни и с приоритет, тъй като са част от трасето на 71-ата..

публикувано на 27.08.24 в 11:36