Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вируси препълниха отделенията на бургаските болници

Увеличени са случаите на остри ресираторни заболявания в Бургас през месец март.

 Официално подадените до здравната инспекция случаи са за 286 остри респираторни заболявания през изминалата седмица, а през първата мартенска те са били 148. Причината е вирус,който се отличава от познатия зимен грип, но също като него е опасен за деца и възрастни. Усложненията са ангини, бронхити и пневмонии.

В бургаската белодробна болница няма свободни места, заяви д-р Евелина Трошанова:

„Някакъв парагрип върлува из бургас и много са болните хора. Просто сме претрупани, нямаме свободни легла. От друга страна не обръщаме внимание, като започваме да се разболяваме. Трудно се обръщаме към доктора. И защото докторът има много работа, отиваме в аптеката и там ни лекуват както могат, питаме комшийката как и с какво да се лекуваме и така закъсняваме. Ако пък си правехме ваксинации противогрипни, и ако си правехме профилактика  така, както трябва, нямаше да се получават тези неща.“

Детските отделения в бургаската болница също са пълни, но това не е нещо необичайно, заяви д-р Светлозар Георгиев: „Няма епидемична обстановка, но детските отделения са пълни. Зимата от зимни вируси, лятото от летни вируси, с повръщане, разстройства… Децата имат типичните грипни симптоми – температура, отпадналост, мускулни болки, понякога със стомашночревни проблеми, кашлица най-вече.“

Повече витамини, зелени храни и подходящи имуностимуланти – това ни съветват лекарите да консумираме през пролетния сезон. И найвече препоръката, която никога не се спазва – болни ли сте, останете вкъщи.

Репортаж на Десислава Златева чуйте в звуковия файлНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В условията на ковид криза: Доброволци помагат на възрастните хора в Малко Търново

Доброволци се отзовават в помощ на възрастни, самотно живеещи и трудноподвижни хора в Малко Търново. Те пазаруват вместо тях, за да ги предпазят от евентуално заразяване с ковид – 19. Пет жени се включват и инициативата, помощ оказват и служители от Дневния център за възрастни хора. При позвъняване от страна на нуждаещите се, ние..

публикувано на 25.11.20 в 14:24

Пътни инсталации повишават безопасността в Бургас

Пътни инсталации в центъра на града повишават безопасността за пешеходците и създават велосипедни паркоместа. Конструкциите са в ярко жълт цвят и са разположени в близост до пешеходни пътеки. Целта им е да сигнализира и повишава вниманието на шофьорите.  Първите инсталации са монтирани на  кръстовищата на: бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Васил Левски",..

публикувано на 25.11.20 в 11:31
Снимката е с илюстративна цел.

На 1 декември от 10 до 14 часа Община Бургас няма да обслужва клиенти

На 01.12.2020 г. от 10.00 до 14.00 часа ще се извърши профилактика и обновяване на сървърните системи на Община Бургас, съобщават от ведомството. В този интервал от време няма да бъде възможно обслужване на гише, включително заплащане на такси. Заявления за административни услуги могат да бъдат изпращани чрез  Единния портал за достъп до електронни..

публикувано на 25.11.20 в 11:15

Близо 800 деца се включиха в кампанията "Подай ръка - спаси живот" в Ямбол

Близо 800 деца се включиха от обявения от Община Ямбол  конкурс за рисунка „Коледа“,  който е част от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“ и се провежда за 13-та поредна в подкрепа на тежко болни деца и младежи. Д есет рисунки от трите възрастови групи е определила комисията  и те ще бъдат отпечатани на коледни благотворителни..

публикувано на 25.11.20 в 11:04

Продължава кампанията "Дари и помогни" в помощ на бездомните

Увеличава се броя на бездомните хора, които в студените месеци търсят подкрепа, за да оцелеят. Ковид – 19 и липсата на работа е сред причините някои от тях отново да остават на улицата. Те търсят помощта на сдружение „ Каритас“. Социалната организация на католическата църква и БНР – Бургас провеждаме кампанията „Дари и помогни“...

обновено на 25.11.20 в 09:53

РИОСВ – Бургас отличи 60 детски творби в конкурс за животните

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, отличи 60 творби в конкурса „Моите приятели - животните“. Той се провежда за втора поредна година в три възрастови групи и е на тема животните и тяхната среда на живот.  Участие в него взеха над 550 творби от 22 населени места в страната. Конкурсът фокусира вниманието ни към опазване и..

публикувано на 25.11.20 в 09:24

Дезинфекцират НАП Бургас, в петък ще работи само до 16 часа

На 27 ноември, петък, салонът за обслужване на клиенти на Националната агенция за приходите в Бургас на ул. „Александровска” 26 ще работи до 16.00 часа, а не както обикновено до 17.30. Причината е планово извършване на пълна дезинфекция на сградата , като част от въведените допълнителни мерки за предпазване на клиенти и служители от..

публикувано на 25.11.20 в 09:01