Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест поиска да се привличат повече руски туристи

В Бургас над 150 автомобила с развети руски и български знамена се включиха в масов протест за промяна на политиката на страната ни с цел привличане на повече руски туристи. Безплатни визи за руските граждани и облекчен режим за издаването им поискаха протестиращите. Сред тях имаше брокери, инвеститори, руски граждани, които живеят в страната ни и представители на туристическия бранш. Протестното автошествие блокира за кратко  движение на колите  по булевардите  в морския град. Репортаж на кор.ни Даниела Костадинова.

Руски граждани са основните инсвеститори в недвижими имоти по морето, казаха представители на строителни фирми: „Работим основно с руски граждани – те са деветдесет и пет процента. Най-вече руснаците купуват имоти по морето. За разлика от англичаните, на руснаците тук им харесва повече, защото езикът е близък, а като манталитет сме много близки нации и затова. Все пак имаме една религия, едни нрави и обичаи, те България си я имат като своя страна…“

Огромен отлив на руски туристи се очаква този сезон, заявиха представители на туристическия бранш:

„Притесненията са, че сега като се отдръпнат руснаците, ще бъдат много големи загубите за цялото Черноморие. ..Главната причина според мен за отлива на руски туристи  е падането на курса на рублата, свързан със санкциите срещу Русия. ..“

За визови облекчения на руските граждани настояват от Българската инвестиционна строителна асоциация. Трябва да се спре отлива на руски туристи каза председателят на организацията Георги Димитров:

„Искаме или по някакъв начин да бъдат отворени летища като Варна и Бургас, като пристигнат тука хората, тук да им бъдат издавани визи. Също така може за определен период  визовият режим да бъде безплатен…Една Турция, вярно, не е член на Европейския съюз, но визите се издават на място, Гърция за лятото издава много по-лесно визи на туристите…“

Спхоред представители на бранша протестът е икономически, а не политически. Сред присъстващите обаче направи впечатление наличието на руски медии и една партийна телевизия. 

репортажът на Даниела Костадинова чуйте в звуковия файл

Снимка                     

Снимка









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас,..

публикувано на 11.08.24 в 11:00
снимката е илюстративна

Четири дни без топла вода в Бургас заради ремонт

Спират топлата вода за всички абонати на “Топлофикация”-Бургас за четири дни в разгара на сезона.  Спирането е от 00:00 часа днес, 11 август, съобщиха от дружеството.  Топла вода няма да има до 20:00ч. на 20-и август. Причината за това е извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас.

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Настаниха в Центъра за психично здраве в Бургас жена, буйствала днес в "Меден рудник"

34-годишна бургазлийка бе задържана от служители на Четвърто районно управление в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. В момента тя е настанена за лечение в Центъра за психично здраве заради криза на психическа основа.  Установено е, че жената е живеела с петмесечния си син в апартамент на осмия етаж в бл. 81 в к-с “Меден рудник”. Следобед  изпаднала..

публикувано на 10.08.24 в 21:30

Родители боядисаха оградата на детската градина на Болярово

 Родители на деца от Болярово  освежиха оградата на  детска градина днес.Въпреки високите температури,те успяха да я боядисат в по-голямата и част, съобщават от общината. Следващата събота инициативата на родителите ще подкрепят и учителите. Предстои освежаване и на игровите съоръжения. „Децата които посещават детската градина в Болярово и филиалите и в..

публикувано на 10.08.24 в 17:34

Започна ловният сезон за мигриращ дивеч

Днес започна  ловният сезон за мигриращ дивеч.  Председателят на НЛРС-СЛРБ инж.Васил Василев призова за  отговорно поведение при спазване на мерките за безопасност и стриктно съблюдаване на дисциплината по време на ловните излети. Това той направи в официално приветствие на страницата на дружеството. Василев подчерта: "Намираме се в сезон на..

публикувано на 10.08.24 в 12:53

"Младежко градче" в Бургас днес

Над 20 младежки организации от града и страната се включват в мащабно събитие по повод Световния ден на младежта. Инициативата е на Министерството на младежта и спорта и се осъществява в партньорство с Община Бургас и Младежкия международен център. Стартът ще е в 17:00 часа, когато в зоната около сърф училището в Морската градина ще бъде разположено..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Да помогнем на Дияна Колчева

Дияна Колчева е дългогодишен експерт в сферата на туризма, хотелиер, оглавяваше браншова организация,сега обаче се нуждае от помощ. Болест преобръща живота й.  На 15.09.2023 година е диагностицирана с агресивен преходен уротелиален карцином, разположен в легенчето на левия бъбрек с размери 3,2 см. на 3,8 см.  След множество прегледи лекарите са..

публикувано на 10.08.24 в 08:30