Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови детски площадки планира в кварталите общината

В четири квартала на Бургас ще бъдат изградени нови детски площадки тази година,община Бургас  изцяло е насочила усилията си към тези съоръжения  през 2015 , докато минала приоритет  са били спортните обекти.

120 площадки има на територията на община Бургас. Пожвечето от тях са обновени с модерна визия и ударопоглъщаща настилка. Родителите са доволни от детските кътове. Повечето от тях обаче се обединяват около идеята, че в комплексите са нужни още детски площадки:

„Трябва да има в борисовата градина, тя вече се прави…В Морската градина градина има достатъчно, особено на Флората паркът е слънчев и добре поддържан, трябват повече в комплексите. ..В центъра също няма, поне една е необходима. Може да е около хотел „България“ или край Тройката…“

В момента основно се ремонтира Борисовата градина. Там проблем са малките хълмове, на които бяха детските люлки, каза за Радио Бургас експертът Мая Богомилова:

„Почна изграждането на детската площадка в парка в Изгрев, която е централна за целия квартал и се предполага, че ще бъде притегателен център. В Сарафово започваме изграждането  на площадка. В Меден рудник планираме площадка до 128-блок – това е едно много голямо пространство, където планираме цялостно обновяване, в скоро време ще бъде избран изпълнител. Там ще има ролер писта, спортно игрище, фитнес уреди  и всъщност там са две детските площадки – за различни възрасти. Намеренията ни са в зона Г на Меден рудник, над селот да направим една малка детска площадка…“

Няма да има зони за деца в центъра на Бургас, макар че някои от родителите желаят такива:

„  В суперцентъра няма да има, защото той е с друго предназначение, ще направим в градинката пред Стария съд.“

Безопасността е темата, която вълнува майките и татковците. Какмо мислят за нея бургазлии:

„…Има достатъчно необезопасени детски площадки в Бургас. Ако погледнете всяка пързалка, едно по-малко дете може споконо да си счупи ръката и това го наблюдавам от години. Около люлките задължителнот рябва да има оградка. Защото моят брат , когато една люлка го удари, няколко години го лекуваха. ……Ще дам конкретен пример – в детската площадща край Флората люлките не са обезопасени за малките деца..“

Общината полага грижи в тази насока, но това става трудно, призна Мая Богомилова:

„ Опитваме се да обезопасяваме съществуващите детски площадки, но става доста трудно и е доста проблемно привеждането им в съответствие с наредбата, тъй като изискванията, според мен, не са много приложими за България. Защото понякога се оказва, че старите метални съоръжения са по-безопасни от новите, които са със сертификати за безопасност. Например една пързалка в Крайморие, на която стъпалата са през 50 сантиметра и децата често падат…Ние не можем да променим нищо в нея, защото ще бъде нарушен сертификатът за безопасност“ 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27

Залесяват с 3000 дръвчета хълм в Ямбол

В Ямбол започна втората залесителна акция на хълма Боровец в града. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората.бг“. 2500 от тях вече са засадени, днес това ще се случи с още 3000 дръвчета.  Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” е подготвило отворите в земята за всички растения.  В новата акция се..

публикувано на 23.01.21 в 11:29

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика. Проектът обединява усилията за..

публикувано на 23.01.21 в 11:03

В Сливен затварят булевард, ще демонтират коледната украса

В Сливен днес затварят за движение бул. „Бургаско шосе“. Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи до 17 часа.

публикувано на 23.01.21 в 09:47