Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови детски площадки планира в кварталите общината

В четири квартала на Бургас ще бъдат изградени нови детски площадки тази година,община Бургас  изцяло е насочила усилията си към тези съоръжения  през 2015 , докато минала приоритет  са били спортните обекти.

120 площадки има на територията на община Бургас. Пожвечето от тях са обновени с модерна визия и ударопоглъщаща настилка. Родителите са доволни от детските кътове. Повечето от тях обаче се обединяват около идеята, че в комплексите са нужни още детски площадки:

„Трябва да има в борисовата градина, тя вече се прави…В Морската градина градина има достатъчно, особено на Флората паркът е слънчев и добре поддържан, трябват повече в комплексите. ..В центъра също няма, поне една е необходима. Може да е около хотел „България“ или край Тройката…“

В момента основно се ремонтира Борисовата градина. Там проблем са малките хълмове, на които бяха детските люлки, каза за Радио Бургас експертът Мая Богомилова:

„Почна изграждането на детската площадка в парка в Изгрев, която е централна за целия квартал и се предполага, че ще бъде притегателен център. В Сарафово започваме изграждането  на площадка. В Меден рудник планираме площадка до 128-блок – това е едно много голямо пространство, където планираме цялостно обновяване, в скоро време ще бъде избран изпълнител. Там ще има ролер писта, спортно игрище, фитнес уреди  и всъщност там са две детските площадки – за различни възрасти. Намеренията ни са в зона Г на Меден рудник, над селот да направим една малка детска площадка…“

Няма да има зони за деца в центъра на Бургас, макар че някои от родителите желаят такива:

„  В суперцентъра няма да има, защото той е с друго предназначение, ще направим в градинката пред Стария съд.“

Безопасността е темата, която вълнува майките и татковците. Какмо мислят за нея бургазлии:

„…Има достатъчно необезопасени детски площадки в Бургас. Ако погледнете всяка пързалка, едно по-малко дете може споконо да си счупи ръката и това го наблюдавам от години. Около люлките задължителнот рябва да има оградка. Защото моят брат , когато една люлка го удари, няколко години го лекуваха. ……Ще дам конкретен пример – в детската площадща край Флората люлките не са обезопасени за малките деца..“

Общината полага грижи в тази насока, но това става трудно, призна Мая Богомилова:

„ Опитваме се да обезопасяваме съществуващите детски площадки, но става доста трудно и е доста проблемно привеждането им в съответствие с наредбата, тъй като изискванията, според мен, не са много приложими за България. Защото понякога се оказва, че старите метални съоръжения са по-безопасни от новите, които са със сертификати за безопасност. Например една пързалка в Крайморие, на която стъпалата са през 50 сантиметра и децата често падат…Ние не можем да променим нищо в нея, защото ще бъде нарушен сертификатът за безопасност“ 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запазва се нивото на водата в яз. Камчия. Покачва се това на яз. „Ясна поляна“

Запазва се нивото на водата в яз. Камчия, сочат данните на екоминистерството. И за този месец, за област Бургас, се отпускат 4 милиона кубически метра за питейно - битови нужди.  Около 75 млн. кубика е полезният обем на язовира в края на март, сочат данните на МОСВ. Наличният във водоема е малко над 152 милиона. И за този месец, за Бургас се отпускат 4..

публикувано на 04.04.20 в 16:14

Завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле

Изцяло завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле. Изграждането на мрежата се осъществява по подземен способ, с минимално разкопаване на улиците. В селото газифицирани са всички обществени сгради, а над 180 от домакинствавата в Кабиле са пожелали да бъдат включени в газорапределителната мрежа. "Няма нищо по- добро..

публикувано на 04.04.20 в 14:10

Расте броят на желаещите да променят адресната си регистрация в община Тунджа

Продължава да расте броят на желаещите  да променят адресната си регистрация отчитат в 44-те села на община Тунджа. Вече са приети над 1700 заявления. След въвеждането на пропусквателния режим и ограничаването на пътуванията, селата в 15 километровата зона около Ямбол, са нараснали с десетки жители, съобщи секретарят на община Тунджа Андон..

публикувано на 04.04.20 в 13:28

Община Болярово съдейства на „Български пощи“ при изплащането на пенсиите

Община Болярово ще окаже пълно съдействие на „Български пощи“ за спазването на мерките за биосигурност в дните на изплащането на пенсиите. Само в града и селата Стефан Караджово, Голямо Крушево, Попово, Мамарчево, Воден и Шарково има пощенски клонове, но, както и досега, кметските наместници и на останалите 13 села в общината са създали организация..

публикувано на 04.04.20 в 10:49

Обществена поръчка за закриване и рекултивация на депото за твърди битови отпадъци на община Руен

Обществена поръчка е обявена за закриване и рекултивация на депото за твърди битови отпадъци на община Руен. Проектът е финансиран по Оперативната програма „Околна среда 2014-2020“.   След направените предпроектни проучвания, се предвижда изпълнителят да почисти замърсените терени, както и отпадъците от бившото корито на река Хаджийска, заедно със..

публикувано на 04.04.20 в 09:44

Продължават ремонтните дейности по "Булаир" и "Цариградска". Ще има промени в движението

Община Бургас съобщава, че продължават ремонтните дейности по "Булаир", като работници и машини се местят в друг участък. От 06.04.2020 г. до 16.04.2020 г. ще бъде затворено западното платно на улицата. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в източното платно. За обслужване на пътниците автобусите ще спират в активната лента за движение,..

обновено на 03.04.20 в 16:57

Смарт Бургас ориентира за най-търсените локации – болници, аптеки, хранителни магазини и др.

В Смарт Бургас, както и с линк в сайта на Общината вече можете да използвате интерактивна геопозиционирана карта, която да ви насочи към най-търсените обекти по време на извънредното положение. Това са болници, аптеки, хранителни магазини, институционални сгради, контролно-пропускателни пунктове и др. Изброените обекти са отбелязани със сини иконки...

публикувано на 03.04.20 в 16:22