Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов представя книга за художника Ангел Василев

Снимка: velingrad.com

Премиера на „Книга за Ангел” – художникът Ангел Василев ще се състои в културен център Тракарт. 

Книгата за художника, който си отиде преди година, е написана от пловдивчанката Елена Пеева- Никифоридис. Тя не е биография. Разказите са плод на чувства, размисли и събития от различни места по света, с различни хора. 

Книгата е едно пътуване от Япония, през пустинята Фагюм и Света гора, до Париж и Оклахома. Историите са  действителни. Главният герой в тях е Ангел, дори когато присъства невидим зад платната. Ангелският отглас на рисунъка му тихо трепти в сказа на всеки един от тези разкази, посветени на живописния му дух, на болката му, която с Божията помощ Ангел превръща в изящество, казва авторката. Книгата за него тя пише в продължение на шест години.

Авторката Елена Пеева-Никифоридис е завършила Юридическия факултет на Карловия университет-Прага, Чехословакия и е магистър по Международно право. От 30 години е омъжена и живее в Гърция. През 2011 г. получава специалната награда за разказ на тема „Емигранти” в конкурса на МФЖ, асоцииран член на ЮНЕСКО - Марсилия, Франция. През 2013 г. Излиза първият и сборник с разкази „Коледно реване”. В Гърция открива галерия, популяризираща съвременни български и гръцки живописци, които работят в традициите на византийската школа. Един от тях  е и майсторът на изящния рисунък – Ангел Василев.  

Книгата ще бъде представена от издателя Румен Леонидов, началото е в 18 ч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.