Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на хумора и шегата

Международния ден на хумора и шегата празнуват жителите на Габрово. Градът е известен като столицата на смеха. "Домът на хумора" отбелязва 43-тия си рожден ден и отваря врати за безплатни посещения.

На един от най-известните габровски символи Рачо Ковача, чийто паметник се извисява над водите на Янтра вече 80 години, е посветено забавлението за най-малките, които ще подредят пъзел с образа на легендарния основател на Габрово. В празничния ден "Домът на хумора" ще представи изложбата "Нашенци преди и сега" с рисунки на любимите персонажи на хумориста Чудомир, излезли изпод ръцете на малките художници от Казанлък, където Чудомир живее и работи до смъртта си. В залите на смеха ще бъде показана и представителна изложба, отбелязваща 30 години от създаването на Федерацията на европейските организации на карикатуристите. Почитателите на хумора в Габрово ще поздрави лично президентът на организацията Бернар Бутон. Ритуал срещу дъжда ще събере габровци в центъра на града, за да измолят хубаво време за деня на карнавала - 16-и май. 

Международният ден на хумора и шегата ще бъде отбелязан и във Враца с различни прояви, една от които е представяне на известни местни сатирици. Цветан Дочев, с псевдоним Дедо Скръц, разказва:

Първи април си е ден на хумора, един чудесен повод за празнуване и особено врачанци, защото ние имаме много традиции в хумора и самият врачански говор е на всяка една дума. Немаш ли чувство за хумор, много пъти съм го казвал - пиши се бегал.

Денят на хумора и шегата в град Генерал Тошево, наричан още малкото Габрово, ще бъде отбелязан с карнавал "Голямата усмивка". На площада ще има конкурси, ревю, забавни игри, атрактивни томболи и награди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44