Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Лувър ще е Национална галерия "Квадрат 500"

Комисията е получила 190 писма с около 230 предложения

Българският Лувър
Снимка: Венета Павлова

Новото наименование на националния музеен комплекс в София да бъде Национална галерия "Квадрат 500", предлага комисията, която разглежда предложенията за имен на комплекса, назначена от Вежди Рашидов.

Членовете на комисията на свое заседание обсъдиха постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви. При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение.

В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите. Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково.

Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Членовете на комисията се обединиха около съчетание на две от предложенията: Национална галерия "Квадрат 500", съобщиха от МК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.