Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте при продажбата на агнета, съветва полицията

Снимка: Радио ВИДИН

Внимавайте при продажба на домашни животни, предупреждават служителите на реда.

"Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. С наближаването на Великден и Гергьовден се активизира търговията с агнета и ярета. Често пъти крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират", предупреждават от полицията във Видин.

За да не станем жертва на кражба или измама от мними купувачи, служителите на реда съветват:

"Укрепете, заключете и осветете стопанските си постройки. Запомнете марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва търговеца, особено в случай, че сделката се провали или отложи. Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си. Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията на тел.112."

Криминалистите припомнят, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност у хората, от което се възползват крадците. Трябва да се проявява внимание при носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища.

"Отново напомняме на жителите на областта за риска от телефонни измами - не се доверявайте на съмнителни обаждания, при които се искат пари под какъвто и да било предлог. Непрекъснато напомняйте на вашите възрастни родители и съседи за изобретателността на телефонните измамници. Хората от третата възраст са чувствителни и емоционални, а това ги поставя в риск да се разделят със спестяванията си, ставайки жертва на измама."

Специалистите по пожарна безопасност припомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдем внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, носени по време на църковните церемонии създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Трябва да внимаваме и с паленето на свещи в домовете. При пожар трябва да потърсим помощ на тел. 112.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.