Укрепват храма до края на годината

Два от общо шестте етапа на аварийното укрепване на храм „Св.св. Кирил и Методий“ са вече реализирани, съобщи за радио Бургас Мирослав Жеков, началник на сектор „Техническа инфраструктура“ в общината.

"Обработени са всички пукнатини и са запълнени със специален разтвор. Завършено е укрепването на дървените елементи от покривната конструкция, което не е било предвидено в проекта, но се е оказало наложително. Започнало е пробиването на отвори, в които ще бъдат поставени въглеродни нишки и пръти, които ще „зашият“ пукнатините. За целта трябва да бъдат пробити около 300 отвора. С тази технология се реставрират старите римски катедрали", уточни Жеков. Необходимият материал ще пристигне в Бургас около 15 април. След това ще бъдат поставени обтегачи, които ще гарантират стабилност на конструкцията при земетресения. Между 5 и 10 двойки екипи работят в църквата.

„Ива вероятност до края на годината укрепителните дейности да бъдат завършени. След което ще започне възстановяването на стенописите, каза още Жеков. Според експерта компрометираната фасадата на храма, която е от айтоски камък, също трябва да бъде подменена.

За поредна година най-големият бургаски храм "Св.св. Кирил и Методий" остава затворен на Великден заради продължаващия ремонт. През 2011 година вековната църква се разцепи след старта на дейностите по подземния паркинг. Оттогава миряните палят свещ в преобразуваната в полева църква близка кръчма. От миналата година с отпуснати от държавата 1.8 млн. лв. започна реконструкция.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Социалното предприятие за озеленяване в Бургас ще стане общинско

Социалното предприятие за озеленяване и благоустройство „Зелени асистенти“ трябва да запази дейността си. Това е посочено като искане от местния парламент в докладната, която ще бъде гласувана на общинската сесия на 19 декември, каза заместник-кметът Весна Балтина "Целева група на този проект бяха младежи, които са до 29 години и са трайно..

публикувано на 14.12.19 в 14:21

Общински съветник предлага нов светофар в "Изгрев"

Поставяне на нов светофар в бургаския комплекс „Изгрев“, поиска в докладна записка председателят на комисията по обществен ред и сигурност Живко Господинов. Той настоява да се урегулира кръстовището между улица „Петко Задгорски“, която преминава покрай църквата "Св. Атанасий" и „Георги Калоянчев“, която достига до "Велека". От там преминава бързата..

публикувано на 14.12.19 в 12:37

И днес продължава благотворителният базар на "Движение на българските майки" - Бургас

За 12 - та поредна година „Движението на Българските майки“ в Бургас организира Коледен благотворителен базар до края на седмицата в МОЛ –а в Славейков. На него ще се предлагат ръчно изработени изделия, а със събраните средства ще се подпомогнат деца в неравностойно положение. Прекрасни коледни сувенири и украса са изработили бургаските..

обновено на 14.12.19 в 08:46

От 4 години нормите за фини прахови частици във въздуха на Сливен не са превишавани

През последните четири години не е имало превишение на нормите за фини прахови частици във въздуха на Сливен. Това съобщават от общината и допълват, че по данни от автоматичната измервателна станция към  Националната система за мониторинг на околната среда, от началото на отоплителния сезон  до момента съдържанието на финни прахови в атмосферния..

публикувано на 14.12.19 в 08:31

В Ямбол плащат местните данъци и такси електронно

Местните данъци и такси към община Ямбол вече могат да се заплащат много лесно и бързо на каса и през интернет системи . Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН на физическите лица или БУЛСТАТ на фирмите. Интернет плащането става след регистрация в сайта следване на всички указателни стъпки в него.  По новия начин гражданите..

публикувано на 13.12.19 в 17:37

Булевард Демокрация на 13 декември

В темата ни днес -реално ли е предложението на общинските   съветници от Н ационалния фронт  за спасение на България да бъде осигурено безплатно пътуване по всички линии на градския транспорт за хората над 75 години в Бургас. Мотивите са, че цената на билета и месечните карти за градски транспорт в Бургас са едни от най-скъпите в сравнение с..

публикувано на 13.12.19 в 14:19

Ученици от Гимназията за романски езици организират благотворителен концерт и базар

Ученическият съвет към Профилирана гимназия за романски езици “Г. С. Раковски” в Бургас, организира на 17 декември от 12.00часа, благотворителен коледен концерт и базар. Събитието ще е под надслов “Деца помагат на деца”. В своеобразно коледно градче в двора на училището ще има изградена сцена, шатри с базари за храна, организирани игри и..

обновено на 13.12.19 в 14:16