Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Люнион" почита с изложба 80-годишнината на Слона

Изложба от творби на Георги Божилов – Слона  ще се открие в галерия „Люнион”. Експозицията е в памет на емблематичния за Пловдив художник, който на 13 юни трябваше да навърши 80 години.

В изложбата, която е от фонда на галерията, са включени седем негови живописни платна, девет рисунки с туш и молив, и един акварел. 

СнимкаГеорги Божилов-Слона заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Димитър Киров, Христо Стефанов и  Енчо Пиронков са от най-изявените представители на т.нар. "Пловдивска школа", утвърдила се като новаторска през 60-те години на ХХ век. 

Работи в областта на кавалетната и монументална живопис. Негово дело са стенописите в Народна библиотека "Иван Вазов", мозайката в Централна поща, сграфитата пред Художествената галерия и Дановата  къща в Стария град. 

С изложба  на Слона през 1967 г. в къщата на Атанас Кръстев - Начо Културата, се поставя началото на Националните есенни изложби. 

Загива при автомобилна катастрофа на 30 май 2001 г. Наричан "аристократ на духа", "интимен и изящен", "художникът, обичан от всички",  е един от най-значимите представители на съвременно българско  изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.