Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Забравеният град. Спомен за Пловдив” разказва...

| обновено на 18.04.15 в 13:50

Изложба „Забравеният град. Спомен за Пловдив” бе открита в центъра на града до Римския стадион. Тя представя в снимки историята на Пловдив във фотоси от появата на първите модерни постройки до първите десетилетия на 20 век. 

Сред емблематичните места са Дома на Кудоглу, панорамен изглед на бул. „Руски“  и Сахат тепе, Ритуалният дом – сега централна сграда на полицията в Капана, Гимназията край Марица, Аптека „Марица“, прочутият „Куршум хан“ и „ненужният“ Парламент на Източна Румелия – сега Регионален исторически музей.

Забравеният град. Спомен за Пловдив

Експозицията е дело на историка Владимир Балчев и бе открита от кмета Иван Тотев. „Пловдив се променя през годините и в забързания си живот не винаги забелязваме тези промени. С тази изложба преоткриваме Пловдив“, каза градоначалникът. По думите му фотосите с вече изчезнали сгради като Дома на Кудоглу или Аптека „Марица“ ще помогнат на настоящите управници да не повтарят грешките на предшествениците си като „убиват“ миналото.

Забравеният град. Спомен за Пловдив
Експозицията е подготвена от Държавен архив и ОИ „Старинен Пловдив“, а поводът е Международният ден на културното наследство.
Забравеният град. Спомен за Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.