Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почистват Атанасовското езеро в неделя, ще следят от въздуха замърсяванията

Почистване на Атанасовското езеро ще се проведе  на 19 април неделя.Екоакцията  с усмивка ще премине под мотото ,, Лагуна клийн джамборе“. Организаторите от фондация „Биоразнообразие“,  са осигурили материали и инструменти, както и вода и лека храна за доброволците. Почистването на защитената местност се превърна в традиция и събира всяка година десетки бургазлии, които обичат природата. В неделя ще бъде представена и почистена бъдещата пътеката на саблеклюна, която ще бъде изградена до края на лятото.

„Атанасовското езеро е един от най-ценните резервати в България. Той е едно от малко места по свет, където в защитена зона се провежда и солодобив, така че качеството на водите и местообитанията трябва да отговарят на нивото на защита. Така че се предприемат всички мерки, за да се ограничават замърсяванията в езерото, най-вече тези, които се носят чрез водите. Иначе както навсякъде, най-видими са битовите замърсявания.“, посочва един от организаторите -Спас Узунов

Цялото  интервю на Десислава Златева със Спас Узунов чуйте в звуковия файлВ неделя ще бъде направена и  демонстрация на пилотната за България технология за наблюдение и оценка от въздуха с използване на  дрон. С помощта на безпилотния  апарат ще се следи състоянието на лагуната Атанасовско езеро и ще може бързо да се получава информация при възникване на заплахи от различно естество – наводнения, разрушения на инфраструктурата, разоравания, замърсяване, масова смъртност при птици. А и ще се получават впечатляващи кадри и видеоклипове от въздуха, които ще служат за популяризиране на най-красивото природно чудо на Бургас!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В условията на ковид криза: Доброволци помагат на възрастните хора в Малко Търново

Доброволци се отзовават в помощ на възрастни, самотно живеещи и трудноподвижни хора в Малко Търново. Те пазаруват вместо тях, за да ги предпазят от евентуално заразяване с ковид – 19. Пет жени се включват и инициативата, помощ оказват и служители от Дневния център за възрастни хора. При позвъняване от страна на нуждаещите се, ние..

публикувано на 25.11.20 в 14:24

Пътни инсталации повишават безопасността в Бургас

Пътни инсталации в центъра на града повишават безопасността за пешеходците и създават велосипедни паркоместа. Конструкциите са в ярко жълт цвят и са разположени в близост до пешеходни пътеки. Целта им е да сигнализира и повишава вниманието на шофьорите.  Първите инсталации са монтирани на  кръстовищата на: бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Васил Левски",..

публикувано на 25.11.20 в 11:31
Снимката е с илюстративна цел.

На 1 декември от 10 до 14 часа Община Бургас няма да обслужва клиенти

На 01.12.2020 г. от 10.00 до 14.00 часа ще се извърши профилактика и обновяване на сървърните системи на Община Бургас, съобщават от ведомството. В този интервал от време няма да бъде възможно обслужване на гише, включително заплащане на такси. Заявления за административни услуги могат да бъдат изпращани чрез  Единния портал за достъп до електронни..

публикувано на 25.11.20 в 11:15

Близо 800 деца се включиха в кампанията "Подай ръка - спаси живот" в Ямбол

Близо 800 деца се включиха от обявения от Община Ямбол  конкурс за рисунка „Коледа“,  който е част от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“ и се провежда за 13-та поредна в подкрепа на тежко болни деца и младежи. Д есет рисунки от трите възрастови групи е определила комисията  и те ще бъдат отпечатани на коледни благотворителни..

публикувано на 25.11.20 в 11:04

Продължава кампанията "Дари и помогни" в помощ на бездомните

Увеличава се броя на бездомните хора, които в студените месеци търсят подкрепа, за да оцелеят. Ковид – 19 и липсата на работа е сред причините някои от тях отново да остават на улицата. Те търсят помощта на сдружение „ Каритас“. Социалната организация на католическата църква и БНР – Бургас провеждаме кампанията „Дари и помогни“...

обновено на 25.11.20 в 09:53

РИОСВ – Бургас отличи 60 детски творби в конкурс за животните

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, отличи 60 творби в конкурса „Моите приятели - животните“. Той се провежда за втора поредна година в три възрастови групи и е на тема животните и тяхната среда на живот.  Участие в него взеха над 550 творби от 22 населени места в страната. Конкурсът фокусира вниманието ни към опазване и..

публикувано на 25.11.20 в 09:24

Дезинфекцират НАП Бургас, в петък ще работи само до 16 часа

На 27 ноември, петък, салонът за обслужване на клиенти на Националната агенция за приходите в Бургас на ул. „Александровска” 26 ще работи до 16.00 часа, а не както обикновено до 17.30. Причината е планово извършване на пълна дезинфекция на сградата , като част от въведените допълнителни мерки за предпазване на клиенти и служители от..

публикувано на 25.11.20 в 09:01