Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада смекчава визовия режим за български граждани

Българските граждани ще могат да ползват значителни облекчения при пътуванията си до Канада от следващата година. За това съобщи в писмо до министър-председателя Бойко Борисов канадският му колега Стивън Харпър.

Полученото днес съобщение идва по-малко от месец след посещението в Канада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според приетото от канадските власти решение, от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада. За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) на Канада.

„Това решение ще улесни пътуванията на много български граждани. Надявам се, че нововъведените облекчения ще доведат до разширяване и задълбочаване на вече добрите взаимоотношения между нашите два народа и на силните икономически връзки между страните ни”, се казва в писмото на премиера Харпър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава.  „Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора..

публикувано на 29.08.24 в 14:24

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54

Иззеха автомобилите на 9 водачи, карали на наркотици или алкохол

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и метаамфетамини в Поморие...

публикувано на 28.08.24 в 10:32

Айтозлия е в болница след взрив на газова бутилка

54-годишен айтозлия пострада след взрив на  газовата бутилка, докато използвал газовите котлони. Мъжът е с близо 50% изгаряния. Той  е транспортиран със специализиран превоз в клиниката по изгаряния във Варна с опасност за живота.  Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването на катастрофата с микробус мигранти

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за пътнотранспортно произшествие с микробус, при което е загинал водачът му - 19-годишен мъж от град Бяла Слатина. В  превозното средство освен загиналият са се движили 15 чужди граждани, за които има данни, че са влезли на българска територия в нарушение на закона...

публикувано на 27.08.24 в 17:33

В ареста остава турчин опитал да внесе в страната 10 бойни пистолета

Окръжният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста турския гражданин, задържан при опит да влезе в страната, пренасяйки 10 бойни пистолета. 48 – годишният шофьор поиска от съда да бъде освободен и допълни, че съжалява за извършеното престъпление. 10 бойни пистолета в раница на шофьор са намерени на Митническия пункт "Лесово" Хилми Язаноглу..

публикувано на 27.08.24 в 15:42