Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единадесет години затвор за граничния полицай Костадин Стоянов присъди БОС

На единадесет години затвор осъди Бургаският окръжен съд граничния полицай Костадин Стоянов. Съдията по делото Събчо Събев определи случай като особен тежък. Майката на детето Нонка Борисова изпадна в шок в съдебната зала.

Три месеца бяха достатъчни на Бургаския окръжен съд, за да приключи съдебното следствие по делото за сатастрофата на 11 септември м.г. в созополското село Крушевец, когато граничният полицай Костадин Стоянов в нетрезво състояние и след употребата на високорисково наркотично вещество навлезе в пешеходна зона и премаза с автомобила си детска количка с 11-месечно бебе. За тромавото българско правораздаване това може буквално да се определи като експресно дело. То започна с разпит на свидетели, след това бяха изслушани вещите лица, извършили чатирите експертизи по случая и накрая приключи с кратки пледоарии на страните по делото.  

Нова автотехническа експертиза прибави към обвинението на подсъдимия Костадин Стоянов още едно утежняващо вината обстоятелство. Експерти установи, че автомобилът по време на катастрофата е бил на пета предавка и се е движил с превишена скорост от 59 километра в час.

Десе години затвор за подсъдимия Костадин Стоянов поиска прокурорът по делото Димо Маджаров. Той заяви, че катастрофата е извършена от него в условията нап рестъпна самонадеяност:

„Има отегчаващи обстоятелства, които са част от квалифицирания състав. Те няма как да се вземат предвид отделно при определяне на наказанието от съда. Съдът трябва дап рецени други смекчаващи и отегчаващи обстоятелства, ако са налице.

Предложих наказанието да бъде в средния размер, предвиден в закона – десет години лишаване от свобода, което намирам за справедлива присъда в случая.“

Адвокатът на подсъдимия- Благой Потеров заяви, че той трябва да бъде оправдан по повдигнатите обвинения и да бъде признат за виновен само за 2 нарушения извършени по непредпазливост. Според Потеров неправилното съхранение на кръвните проби на Стоянов ги е направило негодни за анализ и води до основателни съмнения в качествата на резултатите:

„Има нарушение на Наредба 30 при вземане, съхранение и транспортиране на пробите, които дават основание за съмнение в резултатите. Има противоречие между Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, тъй като законът забранява да се управлява МПС под въздействието на наркотик, докато НК се задоволява само с „употреба“ на наркотик.“

…Дискриминация е да настройваме една група от населението спрямо друга група. Не може поради качеството на един подсъдим поп рофесионална принадлежност…да носи по-тежка наказателна отговорност. Това не е допустимо.“

Още преди началото на съдебния процес родителите на 11-месечната Красимира казаха, че настояват за максимална присъда.

Пред съда Костадин Стоянов заяви категорично, че когато се екачвал в колата е нямал чувството, че е под въздействието на лакохол и че никога не е употребявал канабис.

Присъдата може да бъде обжалвана както от Костадин Стоянов, така и от прокуратурата в петнадесетдневен срок пред Бургаския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това той съобщи в пленарна зала по време на изслушване по инцидента, инициирано от група народни представители. Министърът припомни хронологията и посочи, че тази сутрин е говорил с пострадалото момче Валентин Радев. В разговора лично го е..

публикувано на 11.07.24 в 12:20

Четирима са в болница след челен сблъсък на пътя Вресово - Люляково

Четирима са в болница след като на пътя между руенските села Вресово и Люляково, лек автомобил с бургаска регистрация, управляван от 35-годишен мъж от с. Скалак причинява пътен инцидент. От полицията уточняват, че той се е движил с несъобразена скорост, когато навлиза в лентата за насрещно движение и блъска челно движещата се пред него кола със софийска..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват ще изслушат днес служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина" Предвидено е и изслушване на служебния министър на здравеопазването..

публикувано на 11.07.24 в 08:31

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Бургас и е създадена организация за провеждане на процесуално-следствени действия,..

публикувано на 10.07.24 в 17:35

Софийска градска прокуратура поема разследването на арестувания прокурор в Несебър

Образувано е досъдебно производство за прокурора от Районната прокуратура в Бургас обвинен в шофиране под влияние на алкохол и наркотични вещества и възпрепятстване на полицай. Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция Той е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и..

публикувано на 10.07.24 в 14:51
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите, както и..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:43