Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14 май представят измененията в конституцията


Управляващото мнозинство ще представи в парламента първоначален вариант за конституционни промени на 14 май. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева на проведените вчера консултации между политическите сили в НС по повод планираните поправки в основния закон в частта му за съдебната власт. Когато се постигне максимално широк консенсус с останалите партии, ще бъде създадена временна комисия за промяна на основния закон. Цачева очаква това да се случи до края на месеца, което означава, че измененията могат да бъдат окончателно приети през есенната сесия на парламента.

Заявката за промени в конституцията направи лично премиерът Бойко Борисов в средата на април с уточнението, че проектът на ГЕРБ е твърде мек. Основно място сред поправките заема разделението на Висшия съдебен съвет на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите. Предлага се също така намаляването на мандата на ВСС на три или четири години вместо пет, както е сега, и явно гласуване на заседанията.

На работната среща вчера Цачева обясни, че пред парламента стоят две задачи - да подготви промените по начин, който да прави възможно приемането им от обикновено НС, и да събере необходимото мнозинство от 180 депутати за гласуването им. И предложи два варианта за действие: да се състави временна комисия, която да изготви измененията, или депутатите да внесат такива, които след това да бъдат доработени в нарочно създадена комисия.

Представителите на всички партии се обединиха около втория вариант без спорове, макар и по различни причини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ. На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на Центъра за..

публикувано на 06.06.24 в 12:30

платена публикация
Емил Соколов: Целта ни е да рестартираме диалога с хората

Всяка община има свои собствени проблеми, но много често те се преповтарят. За морските общини големият въпрос е,  че туристическият сезон е твърде кратък и няма достатъчно работна ръка, посочи Емил Соколов , кандидат за депутат от листата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ за Бургас. „Има сериозни инфраструктурни..

обновено на 06.06.24 в 11:53

Последен срок за образуване на секции в затворите, социалните и здравните заведения

Изтича днес последният срок, в който ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и капитаните на плавателните съдове под българско знаме образуват избирателни секции за вота в неделя – 9 юни. Това информира Централната избирателна комисия. Условието е да има поне 10..

публикувано на 06.06.24 в 08:44

И в Ямбол пристигнаха бюлетините за вота в неделя

Над 210 000 бюлетини, за изборите 2 в 1, пристигнаха днес следобед в областната администрация в Ямбол, предстои  транспортирането им  до петте общини в района.   „ По-трудни са тези избори, предвид 2 в 1, обстоятелството, че ще има два избирателни списъка, два протокола за попълване. Където има и машини, ще има четири избирателни кутии, това ще..

публикувано на 05.06.24 в 17:08

В Сливен пристигнаха хартиените бюлетини за изборите

В Сливен пристигнаха хартиените бюлетини за предсрочните парламентарни и европейски избори в неделя. Транспортирането им от печатницата на БНБ до Сливен бе под охраната на полиция и жандармерия.  Общо 335 800 са получените бюлетини, обяви говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян.  "За Европейски..

публикувано на 05.06.24 в 16:56

Избори 2024: На хартиените бюлетини трябва да има два печата, на бележките от машината само един

На хартиените бюлетини трябва да има два печата, а на бележките от машината след гласуване само един, това каза за БНР Бургас зам.-председателят на Районната избирателна комисия Любима Бургазлиева. Тя посреща гражданите, които искат  да направят пробно гласуване на устройството в сградата на Областната администрация. Това става всеки ден от 9 до..

публикувано на 05.06.24 в 14:10

"Маркет линкс": ГЕРБ-СДС първи на парламентарните избори с 24,7%, ПП-ДБ – втори с 15,4%

ГЕРБ-СДС са с 9% преднина пред вторите ПП-ДБ. Това сочат резултатите от проучване на "Маркет линкс", реализирано в партньорство с bTV. Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Според данните ГЕРБ – СДС получават 24,7% подкрепа, а ПП-ДБ – 15,4%...

публикувано на 05.06.24 в 09:52