Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората с увреждания не получават разбиране от държавата

Независимо от европейската визия на България , основни проблеми на хората с увреждания остават нерешени. Затова и те често са принудени да излизат на улицата да са фокусират вниманието на обществото върху себе си. В Бургас преди дни те се обявиха за единна информационна система, която да проследява състоянието на всеки един човек с някаква степен  на увреденост, против дискриминацията в училищата спрямо тях , и поискаха качествени технически средства - бастуни, инвалидни колички и други.

„Да се изчистят проблемите в ТЕЛК. Ние не искаме повече фалшиви инвалиди. Ние също нямаме интерес. Не искаме човек с ампутирани крайници да ходи регулярно на ТЕЛК, защото няма смисъл – крайникът няма да порасне. Искаме да се решат проблемите в образователната система, където някои родители не искат нашите деца, които са с увреждания да са вътре в училищната система. Искаме да има сносни инвалидни колички, а ние сме длъжни шест години да ходим с една количка.“, заяви Иван Карагьозов от центъра за психологични изследвания.

Недялка Кирова  се грижи за  21 -годишната си дъщеря, която е  с диагноза детска церебрална парализа. Разчита на семейството, което я подкрепя, но смята, че повече центрове за рехабилитация и финансова помощ за родителите, които са се отдали на децата си са някои от най -неотложните мерки:

„ И програмите, които са създадени, като лични асистенти дискриминират родителите, обучението в училищата също е дискриминационно. Няма и центрове, в които да се провежда добра рехабилитация и още куп други неща…Вероятно в Бургас отново ще излезем на протест, за да видят и от парламента, че ние не сме се отказали да имаме равни права като всички останали хора… Двадесет и една години се борим със системата и никаква промяна няма…“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Благотворителност и милосърдие" ще реализира 5 проекта в Бургас

Графичната база "Тодор Атанасов" в Морската градина ще стане "Младежки център на изкуствата". Сградата ще бъде реновирана и оборудвана с необходимата техника, за да се ползва от студенти. Проектът е на филиала на Националната художествена академия в Бургас и ще бъде подкрепен финансово от фондацията на Обединената велика ложа на България. Аз се надявам..

обновено на 16.05.21 в 13:53

Акция по залесяване организират в парк "Минерални бани"

Акция по залесяване ще се проведе днес в парк "Минерални бани". Тя е под надслов  „Посади дръвче - дари живот”. Организатори са сдружение „Младежки глас“, с партньорството на Тракийско дружество „Странджа” -, Гората.БГ, Българска федерация по УШУ и Спортен клуб “Бей Син” - Бургас.  Събитието се осъществява със съдействието на Община Бургас. Мероприятието..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Напрежение на Прайда и контрашествието в Бургас

Започна подготовката за провеждането на първият Бургас прайд. Около 30 души в момента са се събрали зад паметника на площад „Тройката “. На място има сериозно полицейско присъствие. Над 100 служители на реда охраняват периметъра на целия площад и страничните улици около него. На мястото са поставени огради, които да ограничават достъпа на..

публикувано на 15.05.21 в 15:47

Водно оръдие за двете шествия в Бургас

Над сто полицаи вече са в района на площад "Тройката", заради двете събития, които ще се проведат по едно и също време тук - Бургас прайд и шествие на бургазлии за запазване на традиционните ценности .  Има паркиран камион на жандармерията, с водни оръдия, както и полицейски кучета.   Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.21 в 15:07

Автошествие в подкрепа на традиционното семейство се проведе в Бургас (СНИМКИ)

Близо 10 коли с около 20 души се включиха в автошествие в Бургас. То е под надслов „Да съхраним традиционното българско семейство“.  По този начин искаме да отбележим Международния ден на семейството, посочи Боян Дяков, един от организаторите на събитието. „В същия момент искаме да припомним на хората какви са ценностите на традиционното..

публикувано на 15.05.21 в 12:20

На молебен в Бургас призоваха да запазим православното семейство

Бургаското православно духовенство отслужи молебен в подкрепа на традиционното българско семейство. Той се проведе пред храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където се събраха около 20 граждани. Със специално изявление сливенският  митрополит Йоаникий се обяви против провеждането на Бургас прайд, който е планиран за 16 часа днес. Идеята,..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Протестно автошествие срещу „Бургас прайд“ от 11 до 12 часа днес

Протестно автошествие срещу „Бургас прайд“ ще започне днес от 11 до 12 часа. То е организирано от Йорданка Лазаринова, Боян Дяков и Валери Ангелов. Автошествието е под надслов „Да съхраним традиционното българско семейство“.  То ще се проведе по следния маршрут: спортна зала „Бойчо Брънзов“ - улиците „ Стефан Стамболов “ , „ Сан Стефано “,..

публикувано на 15.05.21 в 10:29