Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни превозвачи протестират с автошествие срещу таксите на летищния паркинг

Превозвачите отново се вдигат на бунт срещу таксите за престой на летище Бургас. Проблемът е от миналата година, когато бе постигнато споразумение за цените. Въпреки това преди старта на активния туристически сезон  работещите на аеропорта сигнализират за увеличение на сумите, които трябва да плащат, повдигат и друти проблеми,чието решаване зависи от концесионера на паркинга и ръководството на летището. Днес недоволните организират автошествие по бургаските улици. В него се очаква да се включат представители на близо 30 транспортни фирми. Исканията представя Галя Ганчева, един от инициаторите на протеста:

„Протестът иска да покаже отношението ни и мнението ни за наложения монопол на летище Бургас и Варна, който бе допуснат да се случи от държавата. Това, от което сме недоволни е многократното завишение на сега съществуващата такса за паркинг, но реално това е такса за престой и товарене и разтоварване на туристи. Тази такса не бе мотивирана, като обяснението беше, че повишението е вложено в ремонти  и подобрения на условията на летището, което за нас превозвачите се свежда до изградени паркоместа около 50-60 на брой, които са определено недостатъчни в разгара на сезона. Годишнаат такса е завишена от 80 лева през по-миналата година, 150 лева за миналата и на 400 лева за тази година. Засравнение една винетка за автобус струва 580 лева, с която за една година караме по цялата републиканска пътна мрежа. „

За 10 часа е насрочено автошествието срещу високите, според превозвачите, такси на аеропорта. То ще мине през центъра на града, през летището и обратно като се очаква да продължи между 2 и 3 три часа в  зависимост от трафика. Писма за проблема са изпратети до няколко институции, но те определят спора като частен и отказват намеса.  Репортаж от протеста,  позицията на „Фра порт“ и концесионера на паркинга, очаквайте в следобедния блок „Булевард Демокрация“.

От фирмата - концесионер на паркинга  - "Адонис еднд Фрог" заявиха, че формирането на тарифите за използване на паркингите на летищата във Варна и Бургас е в резултат на задълбочено проучване на цените на сходни услуги и обекти в страната и чужбина, където цените на почасов престой или абонаментни карти са дори по-високи. 
В съобщение до медиите „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД заяви своята позиция по случая:

"По повод обявените за днес действия от страна на някои фирми –превозвачи, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД – в качеството си на един от най-големите членове на  Бургаската регионална туристическа камара, изразява своето несъгласие с всякакъв вид действия, които водят до негативен имидж на Бургас като туристическа дестинация.

Като участници в туристическата верига, които със всички свои дейности се стремят да създадат и утвърдят позитивния имидж на дестинацията, не можем да приемем, че липсата на организация при престоя и паркиране на летището би се отразило добре на репутацията на град Бургас и страната.

Срещу минималната сума от два лева на ден (месечна карта от 60 лв. с ДДС) автобусите имат възможност да използват паркингите и прилежащите съоръжения.

При условие, че цените са били дискутирани и планирани преди година с възможност да бъдат калкулирани в разходите на транспортните фирми за предстоящия тазгодишен летен сезон, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД не може да се намеси в полза на превозвачите, както направи през миналата година."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30

Проблем с влаковете в участък от Подбалканския железен път

Въпреки сутрешното съобщение на сайта на БДЖ, че движението на влакове в участъка Долно Камарци - Мирково по Подбалканския железен път е възстановено, в момента влаковете отново не се движат, а хората от пътническите влакове се извозват с автобуси. Бързите по направлението Бургас отново са пренасочени през Пловдив. Композициите се движат със закъснения..

публикувано на 02.08.24 в 12:54

Жегата прогони попчето и скорпида, появиха се екзотични риби

Рекордно високи температури на морската вода до 30 градуса отчитат рибари по южното Черноморие това лято. Екстремно горещото време, съчетано с анормални продължителни северни течения е причина рибата да бяга навътре в морето. Липсват типичните за този период попчета и скорпид, за сметка на това вече се лови дребен паламуд, навлизат и екзотични..

обновено на 02.08.24 в 12:40