Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерят безплатно кръвно в Световния ден на хипертонията

Медицински щанд, на който ще може да бъде премерено кръвното налягане и коремната обиколка ще бъде отворен за гражданите на Бургас на 17 май. Поводът е  Световния ден на хипертонията, той ще бъде разположен на площад Атанас Сиреков пред общината. Инициативата ще се проведе в още 7 града в страната и е организирана от  Бъларската лига по хипертния .

България е с честота на това заболяване  около 55 %, при средна за Европа 30-45 %. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37 %.

Повече за Световния ден в Бургас и болестта чуйте в интервюто на Десислава Златева с  председателя на лигата д-р Светла Торбова -
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен на протест срещу обжалването на присъдата за убийството на Кристин от Сотиря

Около 30 души се събраха тази вечер в центъра на Сливен в подкрепа на семейството на убитата 7-годишна Кристин от село Сотиря. Те настояваха да няма промяна в доживотната присъда на убиецът на детето Мартин Трифонов. Повод за това стана обжалването пред Бургаския апелативен съд от служебния му защитник. Събралите се граждани затрудниха за..

публикувано на 17.02.20 в 18:19
снимката е илюстративна

Взрив на газова бутилка в Поморие, жена оцеля по чудо

Газова бутилка гръмна в дома на 82-годишна поморийка. Инцидентът е  станал в 16 часа в ъглова къща на улиците „Манастирска“ и „Панайот Волов“, уточниха от полицията.  Жената се е отървала като по чудо без наранявания, но домът е почти разрушен. От ударната  вълна са счупени и прозорците на съседните къщи. Възрастната поморийка се е отплявала на..

публикувано на 17.02.20 в 17:57

На 19 февруари отдаваме почит на Апостола

Община Бургас ще отдаде почит към паметта и делото на българския революционер и патриот Васил Левски. Всички жители и гости на града са поканени на тържествен ритуал (заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя). Той ще се проведе на 19 февруари, сряда, от 11:30 часа пред паметника му в Морската градина.  Ученици на различни възрасти от ОУ..

публикувано на 17.02.20 в 16:42
Снимката е илюстративна

Транспортните фирми от община Тунджа ще бъдат субсидирани от местния бюджет

Транспортните фирми, обслужващи автобусните линии в община Тунджа ще бъдат субсидирани от местния бюджет. Превозвачите настояват годишната им загуба да се компенсира на половина, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Предизвестие за прекратяване на договора от 1 март са депозирали 10 те фирми, обслужващи 74- те автобусни линии в община..

публикувано на 17.02.20 в 16:22

Генералният консул на Турция в Бургас посети Айтос

Първа официална среща на кмета на Община Айтос Васил Едрев с Генералният консул на Турция в Бургас г-жа Селен Гюзел.  Двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество и  изразиха готовност за развитие на двустранните връзки между общините в България и Турция. Кметът представи характеристиките, историческите и природните..

публикувано на 17.02.20 в 15:00

Булевард Демокрация на 17-ти февруари

Темите в предаването днес: 30 години отбелязва КНСБ, равносметката и защо все още няма синдикални структури в цели отрасли , интервю с бургаския  председател на синдиката Здравко Ташков. Гражданско бдение  организират близките на убитата Кристин от с. Сотиря , те се  обявиха против обжалването на доживотната присъда на Мартин Трифонов,..

публикувано на 17.02.20 в 13:39

Обучение по медиация се проведе в бургаските съдилища

Окръжният и Районният съд – Бургас бяха домакини на обучение по медиация, насочено към съдии, адвокати, медиатори и представители на държавни институции.  Темата на обучителния форум бе „Децата на фокус в реформата на съдебната система“, организиран от Професионалната асоциация на медиаторите в България. Лекторите, адвокат Елиза Николова,..

публикувано на 17.02.20 в 10:35