Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пред началото на сезона превозвачи свалят цените

В борба за пътници, преди началото на летния сезон автобусните превозвачи свалят цените, а от БДЖ правят нова организация за продажба на билети в спалните вагони.

Ще пътуваме ли до морето и обратно на по-ниски цени? В Темата на деня днес проследяваме кой е най-удобния и евтин транспорт.

Какви са предимствата и недостатъците, ако изберем автобус провери Елена Димитрова:

Не е тайна, че българинът предпочита личния автомобил. При днешните цени на бензина обаче от столицата до морето и обратно пътуването излиза 140 лева. На газ е наполовина, но пак ще ви дойде в повече, ако сте малко хора в колата. Най-изгодно ес  влак. Билетът София-Бургас в двете посоки е 30 лева. В борба за клиенти в началото на летния сезон обаче и автобусните превозвачи започнаха да смъкват цените. Най-осезаемо е намалението на билетите до Бургас – до 3-4 лева.

Според Симеон Милушев от Сдружението на автобусните превозвачи това е пълен парадокс:

„Горивата тръгнаха нагоре, цените падат надолу. Това се появява заради нелоялната конкуренция между легалните превозвачи, която се получи с цените на БДЖ. Те возят под себестойност, и държавата ги компенсира. Това се получи и защото станахме много превозвачи и по едно направление има по три автобуса, а пътникопотокът намаля драстично и оттам създава малки приходи и самите фирми вече се задъхват и са на ръба, както всички останали сектори. Напоследък се появи и така нареченият споделен превоз. Който всъщност не е споделен, а става обществена поръчка. Защото когато има плащане, това е вече обществен превоз. Самите пътници подхранват сивия сектор без да осъзнават това. При тези условия накои от фирмите наистина не издържат и намаляват цените с по четири-пет лева, на което другите фирми също трябва да реагират, за да бъдат конкуретноспособни. Всъщност това е предпоследният вариант преди фалита…“

целият репортаж чуйте в звуковия файлНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Огнеборците в Ямбол са готовия за летния сезон

Противопожарната техника и огнеборците от регионалната дирекция в Ямбол имат готовност за предстоящия летен сезон. През миналото лято на територията на областта са възникнали 260 пожара, от които 43 със значителни материални щети. Регионалната дирекция разполага с 11 противопожарни автомобила, при необходимост е възможно да се включи и допълнителна..

публикувано на 08.05.21 в 08:30

Задържаха мъж, откраднал 800 лв. от продавачка в зоомагазин

Районният съд в Бургас наложи на мъж мярка за неотклонение „задържане под стража“.   Той е обвинен за това, че отнел сумата от 800 лева.  Обвиняемият е наблюдавал търговския обект. Когато продавачката отишла до складовото помещение, мъжът отнел портмонето ѝ.  Определеното на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в..

публикувано на 05.05.21 в 12:04
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението към Бургас

Катастрофа само с материални щети е станала на отсечката Ветрен - Бургас, съобщават членове на фейсбук групата "Шофьори Бургас". Огромни колони от автомобили са образували тапа и движението става изключително бавно.По данни на хората няма ранени, автомобилите изчакват  до големия хипермаркет за играчки. Тези, които  не са го стигнали до инцидента, могат..

публикувано на 03.05.21 в 14:54

Отвориха АМ „Тракия“ около 246 км.

Движението по АМ „Тракия“, в района на 246 км., вече е възстановено, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради катастрофирал ТИР, по-рано, се наложи затваряне на част от пътя и въвеждането на обходен маршрут. Камионът е изтеглен, движението е възстановено. 

публикувано на 01.05.21 в 15:41

ТИР катастрофира на „Тракия“, отбиват движението

Движението при 246 км. на АМ „Тракия“, в посока София, е ограничено заради катастрофирал ТИР. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се осъществява по следния обходен маршрут: от пътен възел „Ямбол“ по път II-53 до гр. Сливен, по път II-66 Сливен – Нова Загора, по път II-55 Нова Загора – пътен възел „Нова Загора“ на АМ..

публикувано на 01.05.21 в 13:28

Найденов: Съдът ще каже дали е нужна ОВОС за „Алепу“

Бургаският съд ще преценява необходима ли е Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за строежа в „Алепу“. Това посочи във видео във Фейсбук депутатът Димитър Найденов. Делото е образувано по негов сигнал към прокуратурата заради неспазената процедура: „ Това инвестиционно намерение е било съгласувано без да се проведе..

публикувано на 01.05.21 в 11:33

Окръжният съд в Бургас одобри споразумение с подсъдим за наркотици

Окръжният съд в Бургас одобри споразумение между Окръжната прокуратура и подсъдим за притежание на наркотични вещества. Той е с наложено наказание  от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 5 000 лв. Съдът приведе в изпълнение и наказание по друго дело на подсъдимия в размер на..

публикувано на 29.04.21 в 11:53