Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековните църкви под Царевец ще се посещават безплатно в "Нощта на музеите"

По повод европейската инициатива "Нощ на музеите и галериите", във Велико Търново ще бъдат отворени за безплатни посещения средновековните църкви под крепостта Царевец.

Регионалният исторически музей ще предложи на жители и гости на града да влязат през нощта в средновековните църкви "Свети Петър и Павел", "Свети Димитър Солунски" и "Свети 40 мъченици". В 21 часа факелно шествие ще обиколи музейните храмове и в небето ще бъдат пуснати светещи фенери. Посетителите ще се запознаят не само с историята, но и с легендите за църквите и средновековни техники за писане.

До един часа след полунощ ще има концерти, дегустация на ястия от Средновековието и демонстрации на игра с огън.

Нощта в средновековните храмове под Царевец  е посветена на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийското владичество и възобновяването на българската държава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44