Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес е Нощта на музеите

Бургас ще посрещне Нощта на музеите  с нови зали и интересни изложби  в четирите възрожденски къщи на регионалния музей.  Културната институция се включва за 11 -ти пореден път в отбелязването на европейската инициатива. Репортаж на Стефка Бакърджиева


СнимкаЕто програмата в Бургас

Природонаучен музей
ул. К. Фотинов 30 
ОТКРИВАНЕ НА НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ „ФОСИЛИ”
18:00 часа
Първата зала на музея е изцяло преобразена. Преди вкаменените останки на отдавна живели растения и животни бяха само акцент, а сега те са основната тема в новата експозиция. Изложени са непоказвани досега експонати на древни едноклетъчни, морски лилии, корали, ребро, плешка и бивни от мастодонт и много други. Една витрина е посветена на български ендемитни и нови видове за науката. Средствата за реконструкцията на залата бяха събрани чрез благотворителната кампания „Ще намерят ли те нов дом в музея”, организирана от РИМ Бургас през изминалата година и е посветена на 30 годишнината от създаването на Природонаучния музей. 

Международна фотографска изложба „ДИВОТО” – изложба на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”
Изложбата показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.

Снимка

Археологически музей
бул. Алеко Богориди 21 
Откриване на обновената зала „Праистория и древно корабоплаване” и на изложбите: „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско” и „Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч”
18:30
На 16 май, когато ще се чества Международния ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала „Праистория и древно корабоплаване”. В зала „Трезор” ще бъдат представени три златни изложби. Първите две от тях са от РИМ-Шумен. Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско. Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.
Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. 
Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мн. др.
ОТ 18.30 ДО 19.15 Ч., ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ, ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЩЕ СВИРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС ОБЩИНСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

Исторически музей
ул. Лермонтов 31 
Просфора. Хляб и литургия - Изложба на Национален етнографски музей при БАН
Откриване: 19:00 ч.
Просфорните печати са особени обекти - те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща. По принцип просфорите са затворени в църквата. По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, отразяващ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра "Св. Атанасий". Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.
Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.

Етнографски музей 
ул. Славянска 69 
ИЗЛОЖБА "С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В БУРГАС"
Откриване: 19:30 ч.
Гостува ИМ „Искра” - Казанлък. Изложбата представя традиционното за Казанлък и Розовата долина производството на розово масло - процеса розоварене, съдове за розово масло, снимки и документи, шаблони за експорт, търговски тефтери. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Принцесите и змеят“ и "Червената шапчица" в кукления театър

Държавният куклен театър в Бургас представя днес спектакъла "Принцесите и змеят“. Началото е от 11:00 ч.   Четири приказки за един много смешен змей и четири много странни принцеси.  Решил змеят да се ожени и тръгнал да си търси принцеса за жена.  В първото царство живеела Принцеса, която била толкова капризна, че змеят от яд я изял.  И..

публикувано на 17.04.21 в 08:49

Връчват наградите "Млад разказвач"

Близо 70 участници от цялата страна са се включили тази година в конкурса за любовен разказ на името на Атанас Радойнов – „Млад разказвач“. Днес от 17:30 часа в дома на писателя в Бургас ще се състои церемонията по връчването на наградите. За големия интерес и как младите хора разказват за любовта, председателят на журито професор Диана..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

„Сърдечна недостатъчност“ в картините на Станислав Лазаров

Кое е по-страшното – сърдечната недостатъчност, като диагноза или недостатъчната сърдечност, като ежедневие? Този въпрос задава бургаският художник Станислав Лазаров чрез картините си в деветата си поред самостоятелна изложба. Експозицията е озаглавена „Сърдечна недостатъчност“ и е първата по рода си, която носи името на клинично състояние,..

публикувано на 16.04.21 в 10:57

Симфоничен концерт в Бургаската опера тази вечер

След паузата, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. март, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и наложените противоепидемични мерки – първоначално за Бургас и областта, след което – и за цялата страна, както и отмяната на датата на симфоничния концерт под диригентството..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
кадър от клипа

Бургаският мост част от дебютната песен на французойка

Французойка, живееща в Бургас избра моста за най-новия си музикален проект. Песента е по музика на Пени Ставрева, аранжиментът е на Руслан Карагьозов, а режисьор на видеото е Лъчезар Аврамов – синът на естрадната легенда Богдана Карадочева. Шарлот Еже Сумаш през последните пет години избира да живее в Бургас. Така към френското име тя добавя и..

публикувано на 15.04.21 в 15:48

Стартира инициатива за подкрепа на творците в Бургас

През 2020 година хората на изкуството бяха изправени пред големи предизвикателства и трудности, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Ковид-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още не знаят дали ще успеят да запазят професията си и да продължат артистичната си работа. Затова по идея..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Райската градина на Климент Атанасов в „Ателие R“

Художник, реставратор, колекционер, Климент Атанасов ни повежда на пътешествие до тайнствена градина с 40 фотографии изображения на цветя. Експозицията озаглавена „Едем – цветя от градината“ е подредена в галерията на улица „Възраждане“ 25 в Бургас. Авторът разказа: „Беше ми интересен различния живот на цветята. При разходките из..

публикувано на 14.04.21 в 11:01