Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зала „Асен Златаров“

В София довечера ще е "Пролетно и роматично", благодарение на музиката

Тази вечер към Фани Куцарова и Росен Балкански (на снимката) се присъединява и Венци Трифонов (с кларинет и саксофон)
Снимка: Личен архив
Едно нестандартно трио - пиано, китара и кларинет (който по някое време се "трансформира" в саксофон) - ще представи една необичайна програма днес от 19 часа в една (все още) неочаквана зала. Става дума за зала БИАД, която все още мнозина свързват с нещо доста различно от музиката на Луиджи Бокерини, Томазо Албинони и Морис Равел.

Всъщност залата (която се намира до Кукления театър) носи името на проф. Асен Златаров, а самият фестивал, в рамките на който е концерта довечера, се е нарекъл изчерпателно "Музикални вторници в зала БИАД",а зад името Пролетно и романтично се крие една омайна комбинация от познати заглавия (на вече изброените композитори) и сравнително непознати у нас имена като Ерикк Отте - холандец, в чиято музика обаче се вплитат и латино-ритми, Борис Левенберг и специално написана (буквално вчера завършена) пиеса на Росен Балкански.

По принцип триото е "свикнало" да си прави специални аранжименти и оркестрации, защото точно за такъв състав почти нищо не е писано. Но това им харесва. А те са - Фани Куцарова (пиано), Росен Балкански (китара) и Венци Трифонов (кларинет... но не само). Росен и Венци обичат да импровизират, а Фани е "нотояд", както самата тя казва с усмивка (която е неизменна част от нейния натюрел).

Именно Фани Куцарова гостува в Радио София - чуйте нейния разговор с Лили Големинова в предаването "Ритъмът на столицата".
И да не забравим - в програмата присъстват и Oblivion на Астор Пиацола и Бахиана N5 на Вилла Лобос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.