Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявиха първото класиране на първокласниците

Приетите в първи клас деца в община Бургас на първо класиране са 2 106. 56 са децата, които не са класирани, а 150 са свободните места, съобщи за Радио Бургас Веселина Таралова, директор на Дирекция „Образование“:

Като мога да кажа, че във всяка една териториалан дирекция има училища, в които има свободни места, което е добре за родителите на тези 56 деца. Те могат да се запознаят с информацията и да се ориентират за втоорто класиране.

Записването на класираните деца започва от 26 май до 8 юни в самото учебно заведение, където са приети децата.За това записване, освен документите, които родителят трябва да подготви, се изисква удостоверение за предучилищна подготовка. Обикновено детските градини подготвят тържества за изпращането на децата към училище в последните дни на май и тогава обикновено се връчват на децата тези удостоверения.

Нека родителите да не се притесняват. Ако до 26 май родителите не разполагат с това удостоверение, нека отидат в училището и да потвърдят, че детето ще бъде ученик в него, да занесат всички останали документи и допълнително да представят въпросното удостоверение.

На 10 юни ще бъдат обявени свободните места за първокласници, защото много е вероятно в училище, където децата са приети по една или друга причина те да не бъдат записани и тяхното място остава като свободно за второто класиране. Затова и от 10 до 16 юни родителите могат да си променят желанието. Ако има такива, които не са успели да се регистрират през месец април, сега могат да го направят в този период.  

Важно е и друго. Тези родители, които ще си променят желанията, те трябва да знаят, че до края на приема часът на регистрация от месец април е валиден. Дори и да си коригират сега желанията, датата и часът на корекция нямат отношение. До третия кръг на прием те си участват с първоначалния час и дата на регистрация.", допълни Веселина Таралова

Най-голям интерес е проявен към  училищата„Васил Априлов“,  „Братя Миладинови“ и към „Елин Пелин“, „Антон Страшимиров“, „Климент Охридски“, „Кирил и Методий“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Именуват 53 улици в Бургас

53 улици в Бургас ще бъдат именувани, реши общинския съвет на отминалото заседание. Предложението на правната комисия беше три от имената да бъдат заменени с тези на Дянко Пръвчев - един от спасителите на бургаските евреи; на общественика Христо Нолчев и на революционера Илия Димушев. Общинският съветник Георги Дракалиев посочи с чии имена трябва да..

публикувано на 17.04.21 в 09:36

ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Да помогнем на малкия Криси

 3-годишният герой Кристиян се бори с   4-ти стадий на  Абдоминален  Невробластом – Метастатичен.  В университетската болница „Света Марина” -  Варна, му откриват  туморно образувание на дясна надбъбречна жлеза. Следва лечение с осем тежки, но успешни курса химиотерапия като спасяват живота на детето. Една от най-добрите клиники в Турция –..

публикувано на 16.04.21 в 15:40
Мая Манолова

"Булевард Демокрация" - на 16 април

Новият парламент задмина всички други развлекателни предавания; сериала, в който Гопи изпра лаптопа на Ахем; както и новата Кечмания. Заседанията заприличват на някакво странно риалити, в което над 200 души викат, крещят, махат с ръце и всички са опозиция. Към момента никой не е управляващ, а вече бившият премиер спази традицията си и не се появи в..

публикувано на 16.04.21 в 14:55

Нова платена зона за паркиране в Бургас

Нова платена зона за паркиране ще бъде въведена в Бургас. Тя ще обхване улиците „Ст. Стамболов“ - „Дунав“ - „Демокрация“ - „Сан Стефано“. Синята зона ще  бъде въведена в експлоатация от понеделник, 19.04.2021 г. В офиса на ОП „Транспорт“ на ул. „Александровска“ №106 започна издаването на стикери за локално паркиране по постоянен адрес на..

публикувано на 16.04.21 в 13:46

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „ Воден спасител на открити водни площи“ продължава..

публикувано на 17.04.21 в 10:30

Паметник на медиците ще има пред УМБАЛ-Бургас

Първият в България монумент в признателност към медиците и тяхната благородна професия ще бъде пред УМБАЛ-Бургас. Единственият в столицата докторски паметник е в почит  към лекарите, загинали в Руско-турската война. Проектът е на скулптора Никола Станчев и архитект Росица Йовчева.  Скулптурна група и постамент с височина близо 3..

публикувано на 16.04.21 в 12:57
архив

1 000 подписа трябват за паметник на д-р Живко Радев

Подписка от поне 1 000 души е необходима, за да се изгради паметник на д-р Живко Радев в Бургас. Предложението, да бъде почетено делото на уважавания хирург, беше на Веселин Пренеров от ГЕРБ, но, според негови колеги, не е спазена процедурата за това. Според председателя на правната комисия Иво Баев, Пренеров не е спазил нарочната наредба:..

публикувано на 16.04.21 в 12:08