Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История, духовност и писменост се срещат на 2-ри юни под Лозен планина

2
Снимка: вестник "Аз Буки"
Замисляли ли сте се какво щеше да е състоянието на образованието в България и доколко младите хора биха съхранили чистотата на езика ни, ако ги нямаше хората, отдали живота си на каузата да популяризират четенето, да инициират събития, свързани с писмеността и да работят ежедневно за запазване на най-ценното за една нация – духовността на народа.

Точно с това предизвикателство са се заели и нашите гости в студиото Надя Кантарева – директор на националното издателство „Аз Буки“ – МОН и Любомира Христова – отговорен редактор в седмичника за образование и наука. Заедно те са двигателят на предстоящото тържествено честване на 2-ри юни под връх Половрак в Лозен планина. Благородното събитие е подкрепено и от екипа на Радио София.

В Деня на загиналите за свободата и независимостта на България, заедно ще почетем паметта на героите, дали живота си за достойната кауза.

Пазещ спомена за героизма на предците ни е Паметникът на незнайния четник от Хвърковатата чета на Бенковски именно под връх Половрак в Лозен планина. Мемориалът, построен преди повече от 100 години на мястото, където е намерил смъртта си един от четниците на Бенковски, доскоро е тънел в забвение.

Инициатива на район „Панчарево“ и Национално издателство „Аз Буки“, в която са се включили и децата от двете училища в село Лозен, възстановила паметника и облагородила парка около него. Учениците, заедно със своите учители и родители са издирили забравени факти от историческото и културното минало на района и са ги събрали в специален сборник, издаден от „Аз Буки“.

На 2-ри юни сутринта е тръгването за върха, а церемонията ще започне в 11.30 часа със специална програма, подготвена от учениците от Лозен, и ще завърши със звука на сирените, отдаващи почит на загиналите за свободата на България.

Чуйте повече за работата по съхраняването на чистота на българския език и акценти от инициативите, посветени на това – от разговора на Мариана Гомилева с Надя Кантарева и Любомира Христова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия