Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Елин Пелин Шопският празник продължава цяла седмица

Снимка: elinpelin.org
Едноседмично веселие с песни, танци, кулинарни изкушения и много други забавления се задава в близкия до столицата ни град Елин Пелин. От 1 до 7 юни жителите и гостите на града ще прекарат под знака на традиционния Шопски празник. Това ни дава повод днес да поговорим за историята на град Елин Пелин.

Предците на днешните елин-пелинчани имали свое селище - в района на село Нови хан. Названието не е запазено до днес, но се предполага, че се е наричало Българан. Било разположено в местността "Капаклия".

Още за историята на град Елин Пелин научаваме от Павел Канев, който близо 25 години е уредник на музейната етнографска сбирка при читалище "Елин Пелин".

На традиционния Шопски празник до 7 юни в град Елин Пелин ще се редуват спортни празници за деца, изложби на местни художници, прожекции на филми, театрални постановки, тенис турнир, кулинарно изложение с дегустация, изложба на домашни любимци, много концерти.

В петък, 5 юни ще бъдат връчени и наградите за принос в развитието на културия и спортния живот в община "Елин Пелин" и наградата за литература на името на писателя Елин Пелин.

Чуйте повече и посетете града близо до София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.