Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика и джаз на Международния фестивал на камерната музика

51-вият Международен фестивал на камерната музика Пловдив 2015 ще се проведе от 10-и до 20-и юни. В най-стария фестивал за камерна музика в Европа, като дуети, струнни квартети и вокални ансамбли, ще участват музиканти от България, САЩ, Украйна и за първи път от Япония.  

Концертите ще се състоят в традиционното за камерния фест място – Етнографския музей. Само матинето на формации от Националното училище за музика и танц "Добрин Петков" под надслова "Млади музикални дарования", ще се проведе в аулата на училището. 

Откриването на 10-и юни в Етнографския музей е от японския вокален ансамбъл "Камерата", в който участва и пловдивчанката Нели Койчева. Ансамбълът ще изпълни месата Lux in Kobe ("Лукс ин Кобе"), първо изпълнение в България, посветена на силното земетресение в Кобе преди 20 години, също и  старинни японски народни песни, както и две творби от проф. Николай Стойков и Божидар Гатев. 

Освен класическата програма от композитори от 18-и, 19-и и 20-и век, във фестивала е включен и концерт "Класика и джаз", с участието на Антони Дончев.

От Съединените щати за участие във фестивала идват американският струнен квартет „Харингтън”,  цигуларите Даниела Щерева и  известният проф. Кеворк Мардиросян, който участва във финалния  сонатен концерт, с който се отбелязва и неговия 60-годишен юбилей. 

Дългогодишният артистичен  директор на фестивала пианиста проф. Анастас Славчев, който наскоро стана почетен гражданин на Пловдив, ще получи специална награда за изключителен принос към фестивала и  музикалното изкуство.  

Бюджетът на 51-вия Международен фестивал на Камерната музика е от 14 хиляди лева, от които Община Пловдив предоставя 10 хиляди, а Министерството на културата – 4 хиляди лева. 

За ученици, студенти, пенсионери и меломани билетите са с преференциални цени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.