Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен събор се открива в Кермен

Снимка: Фолклорна студия

XII-ят фолклорен събор в град Кермен се провежда днес. Съборът се организира веднъж на две години от Община Сливен, кметството в град Кермен и местното читалище „Пробуда 1906”.
Над 50 индивидуални изпълнители и повече от 20 колектива за автентичен фолклор от Сливенска и Ямболска област са подали заявки за участие в XII-я фолклорен събор в Кермен. В програмите си участниците традиционно включат песенни, инструментални и танцови изпълнения, обреди, обичаи, разказване на приказки, анекдоти, детски и младежки фолклорни игри, представяне на традиционни занаяти в организирания базар. Съборът провежда два конкурса - за надсвирване - за наградата на Досьо Милков и за надиграване - за наградата на името на Динко Орсов. 
В Кермен днес ще се проведе и подборът за Сливенска област на съставите, които ще участват в XI-я Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Всички класирани на събора в Кермен изпълнители ще имат възможност да  покажат майсторството си в Копривщица от 7 до 9 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.