Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу бивш митнически шеф забуксува заради вещи лица

вещите лица


Вещи лица спъват процеса срещу бившия митнически шеф  Христо Григоров , обвинен в  длъжностно присвояване на почти 300 000 лв.  от  склад за съхранение на конфискувани стоки в  Лозово.  Счетоводителите  Христо Христов и Наню Нинов поискаха  удължаване сроковете за изготвяне на  съдебно оценъчната експертиза с още да два месеца.

„Това е пример как  вещи лица бавят делото , след като е видно , че съдебния състав има желание да го приключи преди началото на съдебната  ваканция“ коментира  съдия  Катя Господинова и допълни, че експертизата е възложена още през април.  На въпрос на Радио Бургас дали не става дума за „шиканиране“ на процеса от страна на  вещите лица председателят на съдебния състав обясни, че няма механизъм по който вещите лица да бъдат принудени да си свършат работата в срок. Това, което могат да направят те е да се откажат от участие в процеса. Виждате от всяко едно дело зависи от вещите лица, дори и да искаме експресен процес , той не може да се случи“, каза още съдия Господинова.  Заключенията на Христов и Нинов са необходими за изясняване на обективната истина за какви, колко и на каква стойност стоки липсват от склада на митниците в базата на СО Мат в Лозово, където е трябвало да бъдат съхранявани и пазени от  Христо  Григоров, в качеството му на митнически служител в Сектор “Административно наказателно и изпълнително производство и защита на интелектуалната собственост" в структурата на Отдел “Митническо разузнаване и разследване" в ТМУ - Бургас.

Днес беше разпитан  Веселин Цолов, колега на Григоров , който обясни в какви  условия са били съхранявани  конфискуваните стоки- цигари, парфюми, алкохол, дрехи, автомобил. Става дума за хале 1200-1300 кв. метра , като стоките били редени на земята направо върху цимента. Имало е случаи в които стековете с конфискувани цигари са били проядени от мишки. Склада е функционирал от 2003 до 2008 година, като отговорен за стоките е бил и Григоров.  Престъплението в което е обвинен Григоров е извършено в периода 2006-2008 г. Това са правени две ревизии -през 2007 -  когато не са установени липсващи стоки,  в началото на 2008 г. една документална и през лятото на 2008 г . Тя е инициирана заради акция на БОП и задържани цигари Марлборо , които били оставени  в склада на  Григоров и впоследствие изчезнали.  По време на последната ревизия самият Григоров е признал , че е продала цигари козметика и алкохол за да покрива дълговете си  от хазарт. За целта той взимал големи кредити  от  Кристиян Коджулиев,  изместен като един от близките около  Митьо Очите.  Самият Кристиян, който се самоуби през януари 2013 година в София  е свидетел по това дело и е разпитван.  В скандала  през  2008 г.  бяха замесени и имената на тогавашния шеф на  РМД Димчо Кирязов и началникът на Митница Бургас Михаил Гочев , които малко след това подадоха оставки. Защитата на  Григоров поиска днес разпит на още един починал свидетел Христо Тюлиев за да се спази процедурата.  „Малко човещина трябва да има“, възропта съдия Господинова и обясни, че няма да праща призовка на починал до близките му.

Според прокуратурата и по признанията на самия обвинен той е започнал да изнася и продава цигарите заради  затънал в огромни дългове от влечението си към хазарта.  За да покрива загубите от комар, взимал кредити срещу голяма лихва от хората на Митьо Очите и най-вече от лейтенанта му Кристиян Коджуклиев.  

Присвоената сума за която е обвинен Христо Григоров е 277 000 лв. Ако се докаже вина  закона  предвижда за това престъпления затвор от 10 до 20 години и конфискация на част от имуществото. 

Друга любопитна подробност по делото е, че обвинението е представено от прокурор Ангел Ангелов , който през 2009 година подаде оставка като ръководители на ОП  Бургас заради скандала с Красьо Черния.

Следващото заседание е на 16 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горски пожар. Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара между Мелница и Гранитово, включват военни с тежка техника

Продължава гасенето на избухналия вчера голям пожар между елховските села Мелница и Гранитово. В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, които ще направят просеки за ограничаване разпространението на пожара. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села, съобщи кметът на Мелница Стефан Пеев. „Въпреки..

публикувано на 13.07.24 в 08:16

Оставиха в ареста полицая, задържан за побой до къмпинг "Градина"

Оставиха в ареста полицая Христо Петров, който беше задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина".  По време на заседанието в Районния съд в Бургас, където беше гледана мярката му за неотклонение, беше разпитан бащата на обвиняемия - Иван Петров. Той обясни, че синът му  научил от социалните мрежи, че е..

публикувано на 12.07.24 в 17:40
Ямбол - Съдебна палата

Експертиза потвърди: 32-годишният арестант в Ямбол се е обесил

Във връзка с медийни публикации, свързани с разследването по досъдебно производство, образувано за смъртта на 32-годишен мъж в арестно помещение на РУ на МВР-Ямбол, Окръжна прокуратура-Ямбол съобщава, че назначената от наблюдаващия прокурор съдебномедицинска експертиза е изготвена. Заключението на вещото лице, което е осъществило експертизата..

публикувано на 12.07.24 в 14:08

Десет къщи в Новозагорско са спасени от пожар

Десет къщи в село Караново, Новозагорско са спасени от пожар, възникнал в сухи треви в близост до стадиона на селото, съобщават от ОДМВР-Сливен.  Огънят е потушен от три екипа на пожарната, Държавно горско стопанство – Нова Загора и доброволци. Включени са трактор и водоноска. Пожарът не е причинил щети, няма и пострадали. За последното денонощие..

публикувано на 12.07.24 в 11:57

Полиция отцепи района срещу автогарата в Бургас заради забравен куфар (ГАЛЕРИЯ)

Полицията отцепи част от района на Автогара Юг в Бургас заради забравен куфар. Инцидентът стана преди 11 часа на една от спирките срещу сградата ѝ. Пристигналите служители на реда я оградиха с полицейски ленти и накараха хората да се изтегля , в резултат на което всички се струпаха на съседната спирка и част от тях се оплакаха пред репортер на БНР..

публикувано на 12.07.24 в 11:35

Софиянец загина в морето край Приморско

82-годишен софиянец загина в морето край Приморско, съобщават от полицията.  Инцидентът е от 11 юли малко преди 12 часа на обяд.  Докато плува, мъжът е изпаднал в безпомощно състояние и въпреки, че е изваден от морето и му е оказана първа помощ, той губи живота си.  Тялото на мъжа е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна медицина" към..

публикувано на 12.07.24 в 10:38
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“. На 3-ти юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес. Петрова няма да бъде освободена докато не се вземе решение от последната..

публикувано на 12.07.24 в 07:08