Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво ще е бъдещето на "Корал"?

Снимка: Kiril Peychev lozenets-blacksea com

Трима инвеститори кандидатстваха за първата екоконцесия в България- за емблематичния плаж „Корал“. Защо емблематичен, защото този плаж се превърна в емблема на гражданското общество, което години наред води битки за опазването му без бетонно строителство, без ваканционни селища и платени чадъри. За  да бъде легитимна тази битка беше създадено и гражданско сдружение „Да спасим Корал“. Ще остане ли плажът див, и без платени екстри, и след отдаването му на концесия?

До плажа „Корал“ в момента се стига по черен горски път. Табела, че зоната е неохраняема, както и указателни табелис  името на местността няма. Често колите се лутат из гората, докато открият правилната посока към плажната ивица. Край плажа няма паркинг, затова автомобилите се оставят между пясъчните дюни, а често и направо върху тях. Освен коли, върху пясъчните дюни и в гористата местност има разпънати десетки палатки и разположени между дърветата каравани. Целият район е замърсен от изхвърлени хранителни отпадъци, кутии, кашони их върчащи полиетиленови торбички.

Самонастанилите се туристи обаче не намират нищо нередно в импровизираното „диво“ къмпингуване…

Чуйте в звуковия файл репортажа на Даниела КостадиноваНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж скочи от 6-и етаж в центъра на Бургас

Мъж скочи от шестия етаж в центъра на Бургас. Инцидентът е станал на улица "Сливница" 70, потвърдиха от полицията.  До тежкото решение се стигнало след семеен скандал. 60-годишният бургазлия ударил жена си с летва по главата, след което скочил от прозореца.  Съпругата му е откарана в болницата в шоково състояние.  Изясняват се причините за семейната..

обновено на 02.12.21 в 20:12
снимката е илюстративна

Община Средец подготвена за зимната обстановка

Община Средец е подготвена за настъпването на зимна обстановка, категоричен е кметът Иван Жабов. Пет машини са оборудвани в очакване на първите снежни дни. " Имам избрана фирма за почистване на общинската пътна мрежа и града. На опасните вече се разнасят пясък. Фирмата е подготвена със специален автомобил за опесъчаване. Готови сме със сол,..

публикувано на 02.12.21 в 15:10

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Ще погледнем към морските общини   като ви информираме за плановете на Несебър,  които включват буферен паркинг за туристите с  разработването на нов терен и разширение на училищната база.  Ще коментираме как се върнаха в клас днес големите ученици от общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец. Очакванията са всички ученици да се завърнат..

публикувано на 02.12.21 в 14:59

Около 400 000 лв. за почистване на пътищата през зимата в Карнобат

Около 400 000 лв. са осигурени за зимно почистване на пътищата тази година в община Карнобат. „Имаме достатъчно средства, защото разполагаме с преходен остатък от миналата година“, поясни кметът Георги Димитров. Вече е миналата обществената поръчка и е избрана фирма. Осигурени са и необходимите количества пясък и сол „11 ще са..

публикувано на 02.12.21 в 14:20

Ново училище, спортна зала и музей планират в Несебър

Ново училище, спортна зала и музей планира да изгради Община Несебър. Теренът, на който това се планира, е разположен зад паркинг Вятърна мелница.  Парцелите попадат в охранителната зона Старинен Несебър. При археологически проучвания там преди години са намерени редица артефакти. Това поясни във видео на страницата на общината кметът Николай..

публикувано на 02.12.21 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Малко Търново и Руен са готови за зимната поддръжка на пътищата

Общините Малко Търново и Руен вече са готови за зимните месеци. Осигурени са автомобилите и материалите за почистването на пътищата. В Руен вече е избрана фирма, която да извършва тази дейност, за разлика от Малко Търново. На търга не се е явила нито една и поради тази причина, както всяка година, Общинско предприятие „БКС“ ще почиства..

обновено на 02.12.21 в 08:42
архив

Проверяват обектите, предлагащи риба за Никулден

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки от днес до 6 декември включително по повод предстоящия празник Никулден. Ще бъдат проверявани обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Ще се следи и за..

публикувано на 02.12.21 в 08:36
Подкасти от БНР