Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните години на тракийското царство разкрива плоча от Акве Калиде


Плочата е открита при археологически разкопки на обекта Акве Калиде. В надписа се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера - време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става просто една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

"Тази находка излезе, докато изграждаме новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе. Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий", каза кметът Димитър Николов днес по време на пресконференция за представяне на последните открития на Акве Калиде.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий /известен от филма "Гладиатор" на Ридли Скот/ около 172 г.

През последните две години на Акве Калиде са открити също така множество предмети от бита - фрагменти от бронзови боздугани; фибули (брошки), които се използват за закрепване на тогата; пръстен ключ; коланни токи и апликации. Намерени са много византийски моливдовули (оловни печати), които от археологическа гледна точка са изключително ценни, тъй като дават достоверни сведения за различни частни и държавни лица от миналото. Сред тях има императорски печат на Теодора - представител на византийската Македонска династия от 11 век. Той е с изображение на Богородица и досега подобен не е откриван. Други ценни предмети, намерени на Акве Калиде, са много дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., които за нашите географски ширини са много редки находки. Открит е и костен гребен, датиращ към VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена.

Изключително голямо количество са и нумизматичните паметници. Откритите монети датират от широк хронологически диапазон - елинските апойкии по Западното Черноморие, Тракийското царство, Римската република и империя, Византия, Латинската империя, Османската империя, Полско-Литовското кралство, като се стигне до паричните знаци на Третото Българско царство.

Според кмета Димитър Николов новите находки доказват още веднъж, че Бургас не е рибарско селище на 200 години, а важна от геополитическа гледна точка база за много народи и цивилизации през последните 2000 и повече години. Ако се вземе за пример дори само Акве Калиде, в дълбочина обектът е като торта с различни пластове, където се откриват артефакти от праисторическо време - гръцки - тракийски - римски - византийски - български - османски период.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кичка Бодурова с концерт в Бургас

С концерт в Бургас продължава турнето на Кичка Бодурова, с което звездата отбелязва 50 години на сцената. Довечера на сцената на Летния театър в Морската градина певица ще припомни някои от най-обичаните си песни. Началото е в 20.30 часа. Специален гост е гръцкият изпълнител Диогенис Франсанас.  Билети се продават на каса Часовника, както и на касата на..

публикувано на 28.08.24 в 15:26

Дуетът „Димитър & Христо“ с концерт във "Флората" при вход свободен

Дуетът „Димитър & Христо“ Ви канят на концерта си „Връщам се“ в Експо център "Флора", в четвъртък, от 20.30 часа.  Ще чуете музика от албумите, в които са и характерните за дуета кавъри на български език в стил поп-рок с етно елементи. Ще си припомните и наградените им песни през годините от конкурса „Бургас и морето“.  Освен пианистът и композитор..

публикувано на 28.08.24 в 12:57

Ива Тодорова предстаяв в Бургас най-новия си стендъп спектакъл

Носителката на две награди „Икар“- Ива Тодорова Ви очаква в „Най-смешното шоу“ в четвъртък във „Флората“ След като изигра себе си в двата спектакъла „Приятно ми е, Ива“ и „ Ива е онлайн“  Ива Тодорова идва в Бургас за първи път и с новия си стендъп спектакъл „Най-смешното шоу завинаги, навсякъде и само за вас!“ То ще бъде представено на 29.08. от 20.00..

публикувано на 28.08.24 в 12:36

Две представления ще се играят в НХК, вместо в Летния театър на Бургас

Представлението "Съседите отгоре", което трябваше да се играе на 31.08. 2024 г. в Летния театър на Бургас. Театърът ще бъде представен на същата дата и час, но на сцената на Културен дом НХК. Още едно представление "Извънредно положение", се мести от Летния театър в Културен дом НХК.  То трябваше да се играе на 5 септември 2024 г. в Летен театър, но..

публикувано на 28.08.24 в 12:13

Фестивалът „Тракийски Мистерии“ гостува тази събота в Поморие

В една от най-големите разкривани досега тракийски гробници в България ще се представи новото уникално допълнение към богатата програмна палитра на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 – интерактивният спектакъл „Кабирски Мистерии”. Мястото на събитието е именно античната куполна гробница край град Поморие, известна с името „Кухата могила”...

публикувано на 28.08.24 в 11:46

Иранската нео-фолк група Paganland гостува в Бургас

Иранската нео-фолк група  Paganland ще гостува на 1 септември в Бургас.  Основана е през 2013 година от Charuk Revan и Magus Faustoos в Берлин, Германия. Тази нестандартна музика ще зарадва меломаните в морския град от 17:30 на лятната сцена на КЦ "Морско казино". Групата използва различни антични инструменти от различни региони на Иран, Азия и..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

"Моя прекрасна лейди" закрива празниците "Емил Чакъров"

Второто представление на световноизвестния мюзикъл  „Моя прекрасна лейди“   от Фредерик Лоу   е последното в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, осъществявани за седемнадесета поредна година от Бургаската опера в партньорство с Община Бургас. Събитието, 60 години след световната премиера на един от най-популярните..

публикувано на 27.08.24 в 14:11