Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на международния фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка" 2015, 23-26 юли, село Оходен, Община Враца

"Слънцето на Тодорка" Оходен 2015

Георги Ганецовски: "Ще видите на едно място реконструкция на старобългарски и викингски въоръжения и бит"

5
Слънцето на Тодорка 2015, афиш
Снимка: Община Враца
Враца е домакин на второто издание на Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", който ще се проведе от 23 до 26 юли 2015 година, в местността "Валога", в близост до археологическия обект край село Оходен.

Фестивалът ще е в четири модула, които включват арт реконструкции и исторически възстановки, археологическо училище и експериментални работилници, научни семинари. Запазеният знак на фестивала е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността "Валога" край Оходен.

Организатори на Фестивала са Регионален исторически музей Враца, Община Враца и театрална група "ТЕМП", към Младежки дом Враца, с ръководител Георги Врабчев. Врачанският Индиана Джоунс, както приятели наричат археолога с видински корен Георги Ганецовски, отново е в сърцето на събитието.

Слънцето на Тодорка 2014, архив на Боян Пищиков, Снимка: Фейсбук"Надяваме се на хубаво време и всичко, което си бяхме намислили още за първото издание, и за което дъждовете ни попречиха, сега да се случи", каза Георги Ганецовски.

На археологическия обект край Оходен отново ще има познатите вече за редовните участници в инициативите на Историческия музей дейности, като зажънване на лимец с експериментални реплики на антични сърпове, смилане на брашно, изпичане на хляб от лимец по технологии отпреди осем хиляди години, изработка на съоръжения за печене на керамика.

В експерименталната лаборатория ще се включат младежи от училищни клубове по история и студенти по археология.


Слънцето на Тодорка 2014, архив на Боян Пищиков, Снимка: ФейсбукДо момента три групи са заявили участие в археологическото училище. За тях са подготвени терени, който са в непосредствена близост до реалния археологически обект.

"Тук всички млади хора от студентските и ученическите клубове, които искат да се докоснат до откривателството на Индиана Джоунс, ще могат да участват в истински разкопки. За тях пак сме приготвили и изненади за откриване. Новото тази година е, че ще има и конкурсен момент. Който открие колието на Тодорка, ще бъде награден. Същото ще важи и за този, който открие наниза на Христо", разказва археологът Георги Ганецовски.

Тъй като фестивалът е за древни култури, разшивяваме кръга на участниците в модула за арт реконструкции и исторически възстановки- в това издание всички, които ще дойдат край Оходен, ще могат да видят на едно място старобългарски и викингски въоръжения и бит.

Гости на Фестивала
са Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол", Варна; Детско-юношески театър "Ларвик", Норвегия; театрална група "Мускетарите" Перник и Арт студио "Камбана" София. Във фестивала ще се включат археологически екипи от Румъния и Украйна, студенти от специалност Археология на СУ "Св. Климент Охрисдки" и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", ученици от Експериментална група по археология на СОУ "Христо Ботев" Враца. На живо фестивалните събития ще следят от Клуба по журналистика на ЕГ "Йоан Екзарх" Враца.

Групата от "Авитохол", заедно с реконструктори на българското средновековие от цялата страна, ще представи ранно средновековен бит на българите, въоръжение и снаряжение 7-9 век, временно жилище- юрта, демонстрация на занаяти- ковачество, плъстарство, изработка на шлемове, плетене на ризници. Стрелба с традиционен, рефлексен лък. Представяне на облекла и оръжия от периода. Участниците във Фестивала са очаква да видят още: Калина Атанасова и проекта "Българският средновековен костюм" от Варна- късно средновековни облекла и въоръжение на българите 13-14 век, средновековен павилион; НД "Традиция" Велико Търново- късно средновековие 12-14 век, средновековна шатра и навес, занаяти- кожарство, ковачество, монетосечене, плетене на дантели и шиене, дървообработка; Петър Петров от Варна, монетосечене- демонстрация и изложба на реплики на уникални монети от периода на българската държавност и от античността; Кирил Ненов и Иван Рендаков от Пловдив, исторически книги и средновековни накити, бижута и апликации; Любомир Милинов от София, със средновековна медовина.

Детско-юношеският театър "Ларвик", Норвегия, ще представи древни истории от времето на викингите. В спектакъла ще има пластика, музика, жив огън.

Две са научните срещи във второто издание на  Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка". Рамката на дискусиите е ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ: ОТКРИТИЯ, ДИСКУСИИ И ПРОБЛЕМИ НА ПРОУЧВАНИЯТА.

"Официалното откриване на Фестивала на древните култури "Слънцето на Тодорка" ще се състои на 24 юли, от 20:30 часа, в местността "Валога", край село Оходен, където преди 10 години бе открит т.н. Гроб №1 с останките на жена, която археолозите нарекоха Тодорка. Затова Фестивалът на древните култури носи името "Слънцето на Тодорка", напомни Георги Ганецовски.

Второто издание на Международния фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка" 2015 (23-26 юли, село Оходен, Община Враца) е част от Международен младежки пътуващ арт фестивал "Модерни времена", финансиран със средства на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 на Норвежката програма за представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура.

ПРОГРАМА на Втория фестивал за древни култури СЛЪНЦЕТО НА ТОДОРКА, местност "Валога", село Оходен, община Враца,  23 - 26 юли 2015
23 юли /четвъртък/
20:00 - 24:00 часа "Нощ край Скът", фестивален огън и арт програма
24 юли /петък/
10:00 - 13:00 часа археологическо училище- разкопки
15:00 - 18:00 часа арт работилници
20:30 - 22:00 часа Официална церемония за откриване на Втори фестивал за древни култури СЛЪНЦЕТО НА ТОДОРКА
22:00 - 24:00 часа "Нощ край Скът", фестивален огън и арт програма
25 юли /събота/
10:00 - 13:00 часа експериментални демонстрации  жътва лимец и производство на хляб
15:00 - 18:00 часа първа сесия семинар: "ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ: ОТКРИТИЯ, ДИСКУСИИ И ПРОБЛЕМИ НА ПРОУЧВАНИЯТА" арт работилници
19:00 - 21:00 часа експериментални работилници- керамика, археологическо училище- разкопки, фестивална сцена- арт реконструкции
20:00 - 22:00 часа Фестивална сцена- лабиринт
22:00 - 24:00 часа "Нощ край Скът", фестивален огън и арт програма
26 юли /неделя/
10:00 - 13:00 часа експериментални работилници, археологическо училище- разкопки, втора сесия семинар: "ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ: ОТКРИТИЯ, ДИСКУСИИ И ПРОБЛЕМИ НА ПРОУЧВАНИЯТА"
15:00 часа отпътуване на гости и групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55