Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонският български хор ще пее в Приморско и Созопол

Чужденци от всички краища на света ще пеят български народни песни с душа и сърце и пълен глас утре в Приморско, а в сряда в Созопол. В холивудски филми, в Уестминстърското абатство, а през август 2006 - в Созопол и Копривщица – Лондонският български хор завладява с уникалните си хармонии и интереса на изпълнителите към нашата богата традиция. На турнето им в България те ще бъдат придружени от Швейцарският български хор, чието създаване вдъхновяват.

Това лято Лондонският български хор ще отбележи 15 години от създаването си с третото си турне в България. Само една трета от изпълнителите в хора са българи. Останалите са британци и чужденци от всички краища на света - от Полша, Чехия и Гърция през Германия и Франция, до далечна Азия. Това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика. Те успяват да я вдъхнат чрез песните си на цяла Великобритания.

Хорът се гордее и с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света. Хорът е озвучил филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица" и компютърната игра Halo 4. Хорът е носител на званието "Би Би Си некласически хор на годината - 2006". Певците са се колаборирали с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата "Doves" и композитора Авшалом Каспи (2009), с Английския камерен оркестър (2011), певиците Софи Елис-Бекстър (2013) и Керис Матюс (2015). Гордеят се още с два самостоятелни албума – “Аляна галяна” (2007) и “Горо ле горо” (2012). Участвали са на BBC Electric Proms (едно от най-големите събития за музика в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство (2010), в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.

Швейцарският български хор е основан през 2010 г. след запознанство между швейцарски музиканти и лондонските певци на събора в Копривщица. Швейцарците се вдъхновяват от лондонската група и веднага формират група-побратим. През 2014 г. те посещават Лондон за голям съвместен концерт. По време на концертите си в България през август Швейцарският български хор ще изпълни и алпийски поздрав, специално подготвен за българската публика.

Всеки, който има желание, може да чуе прекрасните песни на двата хора в България между 4 и 10 август. Лондонският български хор ще завладее сърцата на публиката с концерти на 4 август в Приморско (Амфитеатъра) от 19 ч., на 5 август в Созопол (Амфитеатър Аполония) от 21ч., на 6 август в Стара Загора (Операта) от 19 ч., на 8 август в Копривщица и на 10 август в Орешак (НИХЗИ - до Троянския манастир). Концертите в Стара Загора, Копривщица и Орешак ще бъдат съвместни с Швейцарския български хор. В Стара Загора хоровете ще делят сцената и с експлозивния ансамбъл “Загорче”. Входът за всички концерти е свободен.

Диригент и основател на Лондонския и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Деси израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация "Загорче" и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18 г. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл "Филип Кутев". Преди 15 години Деси идва в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да дава уъркшопи и да пее в саундтрака на емблематични представители на холивудското и независимото кино. Гласът ѝ разтърсва зрителите не по-малко от действието в най-напрегнатите и лирични моменти на "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и "Бен Хур".

Но едно от най-забележителните постижения на Десислава Стефанова остава несравнимият начин, по който умее да вдъхва любов у чужденци и нашенци по българската народна музика. Това е причината тя да получи през 2011-та година сребърен медал от Министерство на външните работи за принос към българската култура. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02