Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекланяме се пред героите от Преображенското въстание

В навечерието сме на Националния възпоменателен събор в местността  Петрова нива по повод 112- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Хиляди ще се съберат утре /22 август/ в землището на странджанското село Стоилово, за да почетат паметта на загиналите за свободата на България преображенци.
"Ремонтните дейности по Паметника - костница в историческата местност вече са приключили", съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Монументът, който е строен преди повече от 50 години, заплашваше да се разцепи след  като години наред  държавата не отпусна средства за възстановяването му. 

„Тази годишнина – 112-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание лично за мен ще си остане Голямата годишнина, защото не беше малко тичането, не беше малко работата, която свършихме …, каза още Янчев.

…Тук наистина искам да благодаря на медиите и на всички онези хора, които помогнаха на 112 –тата годишнина за да  има събитието по-голяма тържественост и по-добър облик. Защото в момента паметникът изглежда добре, макар че имам някои малки забележки, но по-важното е, че паметникът е запазен и ще остане занапред…

…Търпяхме в продължение на толкова време една обида, лично аз я търпях тази обида, защото не може да бъдем забравени!

Може да се пренебрегва историята, не може да се пренебрегва паметта на тези хора, , които са излезли на това място и са дали клетва, а по-късно и жовота си. Така че тази годишнина е паметна за мен.

…Сумата от дарителите беше 68 000 лева. И аз много искам да стисна ръката на всеки един от тези хора. Това беше прекрасно, когато събрахме средствата, когато дойдоха и художниците, за да направим изложбата. Почти всички медии застанаха  застанаха зад тази кауза, Това бе голяма подкрепа и в крайна сметка наистина делото е било и днес е свято, защото има такава подкрепа.

…Сега вече нещата са минали. Хубаво ми е, като застана там и се чувствам добре за това, че толкова добри хора помогнаха и че паметникът ще го има занапред. Всичко друго нека остане зад гърба ни каквото беше там, но в крайна сметка винаги доброто побеждава и аз съ много щастилв от това.

….Да се надяваме, че на празника няма да има някакви злонамерени акции  от страна на дадени политически партии, които всяка година се изявяват като големи борци, а в крайна сметка не ги видях в списъците с дарителите. Ботев е казал, нали, къде крещим и какво правим…По делата се познават.

На това място човек отива да преклони глава, за да покаже преклонението си пред нашите предци, а не да отива да политиканства и да прави сеир...“

чуйте в звуковия файл цялото интервю с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев 




Ето и програма в тазгодишния възпоменателен събор на Петрова нива:

10:00 ч.- 17.00 ч.- Дневна фолклорна програма
15:00-17:00 ч.- Научна конференция на тема: „Екзархията и Българското национално движение в Тракия“
19:30 ч. -Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци- храм-костница „Света Петка”
20:00 ч.- Възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание- август 1903 г.
20:30 ч.- Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря-проверка
21:00 ч.- Празничен  концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни
За историята на събора и значението на Преображенското въстание чуйте интревюто с директора на Музея в Малко Търново Ивелина Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол.  Созопол - културната столица на Южното Черноморие Сливенският митрополит Арсений благослови..

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е кръстовището с ул. „Македония“.

публикувано на 17.07.24 в 15:25
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се..

публикувано на 17.07.24 в 15:19

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно предупреждение в Черноморския басейн“. Той се финансира от първата покана по програма на Европейския..

публикувано на 17.07.24 в 14:36

Премиерът разпореди от днес да има отворена телефонна линия за сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава..

публикувано на 17.07.24 в 12:35
Димитър Недев, гост в откритото студио на БНР-Бургас в Созопол

Созопол - културната столица на Южното Черноморие

Созопол има претенции да бъде културната столица на Южното Черноморие, каза Димитър Недев, директор на Историческия музей при  участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет Една от интересните изложби, която..

публикувано на 17.07.24 в 12:17

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:14