Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян се провежда демонстрация на традиционни ръкоделни техники

Снимка: Диана Христакиева

Демонстрация на традиционни ръкоделни техники ще представят членовете на Сдружение „Национално движение Работилница Седянка“ в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

Освен демонстрация, те ще предложат и обучение на желаещите на своите умения в различни традиционни ръкоделни техники: като калоферска дантела, плъстене, плетене на мъниста, шума и бродерия. Музейната институция в Смолян от години подкрепя идеите на сдружението за запазване, популяризиране и предаване на традицинните умения на българската жена в подреждането на дома и изработването на облекло и накити, както и използването на тези умения в съвременния бит. В петък, в експозиционните зали на смолянския музей беше открита изложба "На седянка в Смолян". Тя ще остане до края на месец август и е съпътствана от базар, за да могат жителите и гостите  града да си закупят уникални, ръчно-изработени изделия на сдружение "Седянка".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.