Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Рахой призоваха ЕК да даде предложения за справяне с мигрантската криза

| обновено на 01.09.15 в 14:53
Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой призоваха ЕК да даде предложения за справяне с емигрантската криза на континента, в това число и да се определят „сигурните страни“, от които идват емигранти. Според Рахой притокът на чужденци към ЕС е „най-голямото предизвикателство“ пред Европа през следващите години. На свой ред Ангела Меркел призова другите стран от общността да приемат повече емигранти, особено от Сирия:

Вместо да се обвиняваме, смятам, че трябва да работим по изработването на обща бежанска политика в Европа. Трябва да променим нещо.

Стотици имигранти достигнаха Бавария снощи, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на железопътната гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока.

Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Още поне 3000 са във Виена и чакат влакове за Германия. Само осем афганистанци са поискали убежище в Австрия. Потокът бежанци е устремен към Бавария. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която според тях се е съгласила да приеме всички бежанци от Сирия.

"Избухна кола-бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Аз учех за строителен инженер в университета в Дамаск," сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен.

Наложи се Германия да реагира бързо и да обяви, че Дъблинското споразумение не е отпаднало. Според него бежанците трябва да бъдат регистрирани или връщани в първата страна-членка на ЕС, в която влязат. Въпреки това новодошлите няма да бъдат връщани. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер ще изясни с унгарския си колега днес как ще се процедира от сега нататък.

Над 350 хиляди имигранти са достигнали Европа тази година след опасното пътуване през Средиземно море, 2 600 не са оцелели, съобщиха от Международната организация по миграцията.  около 235 хиляди бежанци са влезли на Стария континент през Гърция, а близо 115 хиляди през Италия. Това е рекорден брой имигранти за Европа откакто изобщо се води статистика. За сравнение през цялата 2014 година броят на пришълците е 219 хиляди души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44