Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поетическата обсерватория" в Белоградчик стана на 35 години

Поезия под звездите на Белоградчик

Почетният гражданин на Белоградчик Лъчезар Еленков в "Поетическа обсерватория 2014"
Снимка: Иванка Петрова

Белоградчик за 35-а поредна година ще бъде домакин на традиционната есенна литературна среща, наречена "Поетическа обсерватория".

Първата литературна вечер, посветена на новата българска поезия, е проведена през 1981 година, по инициатива на доц. Емил Павлов и Видинското дружество на писателите, съвместно със Съюза на българските писатели. Кръстник на литературната среща е поетът Любомир Левчев, който тогава представя книгата си "Обсерватория". На първата "Поетическа обсерватория" той изнася свой авторски рецитал.

Тази година водещ на "Поетическата обсерватория" ще бъде поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Той ще изнесе авторски рецитал. Със свои стихове в "Поетическата обсерватория" ще се включат поети от Видин, Монтана и София. Очаква се на поетическото събитие да присъства и Лъчезар Еленков- многократен участник в проявата и почетен гражданин на Белоградчик.

През годините авторски рецитали са изнасяли поетите Валери Петров, Блага Димитрова, Евтим Евтимов, Георги Константинов, Петър Караангов, Никола Инджов, Владимир Голев, Андрей Андреев и много други майстори на изящната реч.
 
Организатори на културната проява са Дружеството на писателите във Видин, Община Белоградчик и Народно читалище "Развитие 1893".

Началото на "Поетическа обсерватория 2015" е в 17.00 часа, на 12 октомври, понеделник, в Младежкия дом на Белоградчик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.