Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската флейтистка Магали Моние - за лекотата в музиката на Моцарт, за конкурсите, за споделянето и за имиджа на класическия музикант днес

Магали Моние
Снимка: sofiaphilharmonie.bg
Срещата ни с Магали Моние е минути преди генералната ѝ репетиция със Софийската филхармония под палката на изключителния Хориа Андреску. Посреща ме една истинска парижанка, с истински елегантния шик, който влагаме в това понятие, но рядко срещаме наживо. Стройна, облечена семпло в черно, с дискретни бижута и естествена, чаровна усмивка - такава е Магали Моние, която е печелила първа награда (и наградата на публиката) на трудния и престижен конкурс на ARD в Мюнхен, както и още куп конкурси, включително и този на името на Жан-Пиер Рампал. От 2003-та Магали Моние е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на Френското радио в Париж - пак след конкурс, в който е избрана измежду 80 флейтисти. Иначе тя изобщо не обича конкурсите, смята, че не е естествено да се състезаваш на територията на музиката, защото музиката е за споделяне. С нея разговорът върви леко и интересно - чуйте, става дума и за програмата тази вечер, която е тръгнала от идея за няколко френски пиеси за флейта и оркестър, но накрая естествения избор се оказа Моцарт, и за последния ѝ (засега) диск за Сони Класикс, с които тя ексклузивно записва от девет години вече - в него са включени и двата концерта за флейта на Моцарт (с Мюнхенския камерен оркестър), както и нейни (на Магали Моние) транскрипции на арии из опери на Моцарт. Неговата музика е лесно да бъде харесана, категорична е Магали Моние, с нея сме свикнали, тя звучи не само в концертните зали, затова с удоволствие кани всички на концерта довечера  - ще разпознаете веднага първата пиеса - увертюрата към операта "Вълшебната флейта", след което ре-мажорния концерт на Моцарт, който е вълшебен в буквалния смисъл на тази дума, а във втората част - грандиозната симфония на Сен-Санс, която също е много разпознаваема, защото фрагменти от нея са използвани в онзи чудесен детски филм за едно прасенце "Бейб".

Как да не отиде човек на този концерт?! И няма как да не харесаш Магали Моние! Разговорът ни продължава и навлиза в територията на проблемите пред класическата музика, преминава през двете нови концертни зали в Париж, традициите в свиренето на дървени духови инструменти във Франция, отдавнашното познанство с българския цигулар Светлин Русев, с когото са били състуденти в Париж, а след това първо тя, после и той, стават част от оркестъра на Френското национално радио, за двете ѝ деца (на 10 и 8, които свирят на цигулка и валдхорна) и за това, че музиката трябва да излиза сред хората, да се свири и в метрото, да се правят образователни концерти за децата, защото ако едно дете се върне от училище и каже "днес ни водиха в Аудиториума на Радио Франс  и оркестрантите са толкова интересни, толкова забавни, толкова нормални..като нас", може би това ще накара родителите да се замислят… шансовете се увеличават.

Концертът е тази вечер от 19.00 часа в зала "България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.