Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазът си е у дома

Носителят на Грами Кърт Елинг ще открие първия  Пловдив Джаз Фест на втори ноември. Пловдив Джаз Фест е приемник на основаните  през 2005 г. Пловдивски джаз вечери.

Програмата е международна, но е обединена от една тема – вокалния джаз.

Откриването на втори ноември в Градския дом на културата е от носителя на "Грами", един от най-ярките и водещи американски вокалисти, Кърт Елинг. Всеки негов албум е с номинация "Грами". Осем пъти е обявяван  за мъжки вокалист на годината от Американската асоциация на джаз журналистите. "Ню Йорк Таймс" пише за него: От средата на 90-те години насам, няма джаз певец, който да е така дързък, динамичен и интересен. В творбите му има препратки към автори като Рилке, Руми, Неруда и Пруст.

Кърт Елинг ще пее в Пловдив точно на рождения си ден на втори ноември. Първоначално е оставил този ден без ангажименти, но накрая е приел поканата от Пловдив.

СнимкаКърт Елинг  ще пее със своя квинтет музика от четирите краища на света, от Бразилия до Ирландия, Исландия и Франция.

В листата на гостите е пра-пра-внучката на Лев  Толстой - Виктория Толстой. Джаз изпълнителката  е родена и живее в Швеция.

Бразилската боса нова певица Росалия де Соуса ще срещне почитателите на джаза с бразилска музика. Родена в Рио Де Жанейро, от десетилетия живее в Рим.

За първи път в България „Четири дами пеят джаз“ – това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мирослава  Кацарова. Те ще пеят както свои песни, така и общо изпълнение с аранжименти от проф. Христо Йоцов.

Специално за Пловдив Джаз Фест по идея на Мирослав Турийски е сформиран ОКТЕТ ПЛОВДИВ, съставен от музиканти, които са свързани с Пловдив. Ще ги чуем с пловдивския хор "Детска китка", воден от Яна Делирадева. В тази концертна вечер ще се включи и триото JP3 с Веселин Веселинов – Еко, Живко Петров и Димитър Семов.  

В програмата на феста е включена среща с германския вокален педагог Анете Гьорес, която ще проведе среща за "Новото знание на гласа" в Първо студио на Радио Пловдив от 11 ч. на 3 ноември. Анете Гьорес е създател на своя методология за работа с всички хора, които използват гласа си – певци, журналисти, актьори, топ мениджъри и политици от цял свят.

В Дома на културата, в който ще се провеждат големите концерти, ще бъде експонирана изложбата "Джаз формат". В клуб "Петното" и "Би боб кафе", освен джем сешън,  ще се проведе и срещата "Думи върху звуци", с участието на различни писатели и поети, между които както ученици, така и творци – като писателя Недялко Славов.

Целта на феста е да се превърне в обмен на идеи и креативна енергия между световни и български артисти, както между утвърдени и млади музиканти.

Да се интегрира в музикалните вкусове на съвременния, образован и млад българин. Защото джазът на новото време не е елитарен, а разбираем, комуникативен и адекватен на живота тук и сега, казват организаторите от община Пловдив и "Блу Ем".

Те припомнят, че Джазът в Пловдив си е у дома. Още от времето на Милчо Левиев, "Бели, зелени, червени", легендарния Веселин Николов и колоритния Огнян Видев... от времето от 80-те години на миналия век, когато се събираха инакомислещи около концертите на "Джаз линия" с Веселин Койчев, младия Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова... Младежките джаз срещи...

Пловдив Джаз Фест ще се проведе в пет поредни вечери от 2 до 6 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.