Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кадийски гостува в Пловдивския университет

Среща с Кирил Кадийски – поет и преводач, ще се състои в 8-а аудитория на Пловдивския университет. Кадийски е член-кореспондент на френската академия "Маларме" и член на международната академия "Монмартър", ексдиректор на Българския културен институт в Париж. 

Най-пълно творчеството му е представено в Съчинения в пет тома /том I – Поезия, том II – Прози, том III – Френски поети, том IV – Славянски поети, V – Литературна анкета на Светлозар Жеков (на  издателство "Захарий Стоянов"). 

Превеждан е на френски и английски език. Носител е на множество наши и международни литературни награди. Негови са преводите от френски език на Франсоа Вийон, Молиер, Виктор Юго, Ламартин, Бодлер, Верлен, Рембо, Маларме, Аполинер, Верхарн, Сандрар, а в различните му антологии на френската поезия са подбрани най-представителните автори от Средните векове до наши дни. 

Той е създател и на "Антология на модерната италианска поезия", на "Антология на руската поезия" от ХII век до наши дни, превел е сонетите на Петрарка и Шекспир. Автор е и на поетични книги за деца, на литературни изследвания в най-различни жанрове. 

Кирил Кадийски ще бъде представен от литературния критик Светлозар Жеков. Срещата започва в 18 часа.

А в интервюто за Радио Пловдив той направи Антология на Стария континент в контекста на терористичните атаки и прокълнатите поети и време. 

Цялото интервю с Кирил Кадийски можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.