Няма да закриват съдилища в пограничните райони

Дебатът за промяната на съдебната карта на страната сега започва. Това изключва закриване на съдилища и прокуратури към този момент и нарушаване правата на хората и достъпа им правораздаване.

Новините идват след работната среща в Бургаския апелативен съд,  на която представители на съдилища и прокуратури в Бургаския съдебен район  изложиха своите становища за анализа, оценките и идеите за оптимизиране на съдебна карта на страната.  Новата съдебна карта е една от стъпка в реформирането на съдебната система.

На срещата присъстваха членовете на висшия съдебен съвет Румен Боев и  Камен Иванов, които призоваха  за включване в дебата на всички органи на местното самоуправление.

„Каквото и райониране да направим, без да се случи електронното правосъдие, промените в процесуалните и материалните закони и промените в Конституцията - реформата няма да бъде осъществена, категоричен беше Румен Боев от ВСС . Новият външнополитически момент обаче, променя намеренията и тезите за закриване на институциите в граничните райони.

Повече чуйте от разговора на Росица Амелева  с Румен Боев:


Критериите за новата съдебната карта  бяха приети в доклада на ВСС от юли 2015 г . Идеята е половината от 113-те районни съдилища в България да бъдат закрити, за да може съдиите да се специализират и имат изпипани съдебни актове. Според текстовете във всяко районно съдилище трябва да има назначени минимум 6 съдии. Формулата гласи, че на 10 хил. души се полага по 1 магистрат.  Според тях съдът трябва да е на отстояние над 60 км от съседен съдебен район. Минимум 6 да са съдиите, за да може  районните съдилища да имат граждански  и наказателни колегии. Това породи притеснения в  Районните съдилища  в малките  общини  и опасения от закриване или сливане на институциите. Общинският съвет на Царево  дори  прие декларация в защита на Районния съд там. 

Становището на магистратите от Бургаския апелативен район обобщи административния ръководители на институцията съдия Деница Вълкова:

Чуйте звковия файл


Необходимо е да се запази настоящата структура на районните прокуратури в  апелативен район Бургас , защото тя е съобразена със спецификата на територията. Това  мнение изказа и ръководителят на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров. Той посочи, че Бургаска област е на второ място в страната, след Софийска по брой на тежки престъпления на 100 000 души. Според него е въпрос на държавна сигурност да има съдилища и прокуратури в граничните общини.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Крадец отмъкна монети и литър ракия, хванаха го

160 лева на монети и литър ракия е откраднал 55-годишен криминално проявен мъж. Той е задържан от полицаи от Царево. Кражбата е извършена във вторник от дома на 58-годишен мъж от село Синеморец. В къщата е влязъл след като е разбил  входната врата на втория етаж. По случая е образувано бързо полицейско производство.

публикувано на 17.01.20 в 09:13

20 години затвор за убийството в с. Езеро, община Нова Загора

Двама мъже, убили сътрапезника си бяха осъдени на 20 и 15 години затвор от Окръжен съд Сливен. Престъплението е извършено миналата година в началото на месец март в новозагорското село Езеро. Двамата са умъртвили 54-годишната си жертва, мъж от селото по особено жесток начин.  Престъплението е извършено в къщата на един от осъдените мъже,..

обновено на 16.01.20 в 16:09

Осъдиха инспектор на НАП в Сливен за подкуп

Данъчен инспектор  в ТД на НАП – Бургас, ИРМ – Сливен е признат за виновен в това, че през 2016 г. е поискал подкуп от 300 лева. Сумата му е била дадена от управител на търговско дружество.  Подкупът е извършен чрез изнудване, като инпекторът е злоупотребил със служебното си положение  Инспекторът е изнудвал фирмата, че ще им състави акт за..

публикувано на 16.01.20 в 15:25

Новият адаптивен светофар на "Гурко" ще работи от 6 до 22 часа

72-часовите проби на новия адаптивен светофар на кръстовището между улиците "Цар Симеон I" и "Генерал Гурко" приключиха успешно. Не е констатирано образуване на тапи в участъка и трафикът се е редуцирал. Това каза за БНР Бургас началникът на  общинския отдел "Безопасност и организация на движението" Иван Гюлев: "Всички системи по..

публикувано на 16.01.20 в 15:10

Трима пострадали при ПТП през изминалото денонощие

Трима са пострадалите през изминалото денонощие от пътно транспортни произшествия – съобщиха от бургаската полиция. В Карнобат 37-годишен отнема предимството на 25 - годишна водачка и е пострадала нейната спътничка в автомобила, която е с контузна рана, без опасност за живота. На бургаския булевард „Тодор Александров“ 39 - годишна поради..

публикувано на 16.01.20 в 09:17

8 души са в ареста за незаконна търговия с газ

Осем души бяха задържани в Бургас при спецакция на полицията. По информация на Специализираната прокуратура целта на операцията  е била  да бъдат събрани доказателства в досъдебно производство за незаконна търговия с газ и данъчни престъпления. Както по-рано съобщихме тази сутрин, изходът на Бургас в посока Созопол беше блокиран за няколко часа, с..

публикувано на 15.01.20 в 17:14

Компютърен вирус ни атакува от името на КАТ

Полицията предупреди за масово разпространение на компютърен вирус.  Фалшиви съобщения за неплатени фишове   се  изпращат  от името на Пътната полиция. Мейлите да не се отварят от получателите, а веднага да бъдат изтривани, предупреждават от МВР. Потребителите получават електронно писмо от КАТ, в което пише, че имат фиш за глоба или акт, който..

публикувано на 15.01.20 в 15:07