Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Стари мерки и теглилки по българските земи" е изложена в Търговище

Снимка: Радио Шумен

Десетки експонати от над 20 музея от цялата страна са включени в откритата в Търговище изложба "Стари мерки и теглилки по българските земи".
 
Новооткритата изложба е уникална по своя характер, защото събира на едно място различни мерки и теглилки, използвани през вековете и изработени от желязо, стъкло, бронз и керамика, обясни Магдалена Жечева от Историческия музей в Търговище:

При всяко едно свое гостуване към нея се прибавяха мерки и теглилки, характерни за региона в който гостуваме. Така че възможностите, които в момента предоставя изложбата са изключително широки, тъй като представя изключително разнообразни ценности, свързани с историческата метрология.

Автор на изложбата е един от малкото изследователи на историческата метрология, доцент доктор Христо Харитонов, който добавя любопитни факти за мерките и теглилките:

В обикновения разговор казваме - намира се на две крачки разстояние, не казваме на 1 метър 85 сантиметра и 5 милиметра, а на две крачки. Примерно казваме на един разтег разстояние, използваме често пъти педята като мярка, но винаги се посочва пет педи твои или пет педи мои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.