Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковни песнопения ще огласят днес музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси

Храмът "Рожедство Христово"
Снимка: Катя Чорова

Концерт с църковни песнопения ще има в средновековната църква "Рождество Христово" в Арбанаси. Тя всъщност не е действащ православен храм, а музей, който привлича туристи от цял свят.

Над 35 000 туристи са посетили тази година музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси. 28 600 са чужденците, като най-много са европейците, следвани от азиатците и американците. Какво ги привлича, разказва проучвателят на Арбанаси, археологът от Регионалният исторически музей във Велико Търново проф. Хитко Вачев:

Тя възниква в края на 16 век, а в началото на 17-ти век църквата "Рождество Христово" се превръща в митрополистки храм. Тя е разширена някъде около 1620 г., а впоследствие започва полагането на стенописната украса. Тя е положена в рамките на около 90 г. и тогава се създава един стенописен ансамбъл, който няма аналог на Балканския полуостров по простата причина, че почти няма нещо, което да го има като текст в Новия завет и той да не е илюстрирано върху стените на църквата. Затова аз винаги съм сравнявал стенописите на църквата "Рождество Христово" с една илюстрирана Библия. 

Днес концерт в уникалния храм ще изнесе квартетът за църковни песнопения "Ангелски гласове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.