Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 120 години от рождението на Цанко Лавренов

| обновено на 31.01.16 в 08:29
За едно от най-ярките имена на Пловдив - художникът Цанко Лавренов - говорим с Лаврен Петров, изкуствовед, председател на фондация "Цанко Лавренов" и галерист. Той е внук на известния български творец, свързан през годините с Пловдив и София.

Фондацията и Софийска градска художествена галерия организират честването на 120 от рождението на твореца, в партньорство с Градската художествена галерия - Пловдив. Предвидени са представителни изложби в София и Пловдив, както и издаването на книга за  Цанко Лавренов.

Първата изложба ще бъде на 7 юни в София, а през септември и в родния град на художника, съобщи Лаврен Петров. Той уточни, че фондацията организира екип от изтъкнати изкуствоведи и историци, които заедно подготвят проект за издание.

Цанко Лавренов е сред бележитите български художници на ХХ век, чието творчество определя облика на нашата култура. Честването на 120 години от неговото рождение е повод да се реализира първото по мащаб и замисъл представително луксозно печатно издание, което да събере на страниците си значителна част от живописното и графично творчество на художника, съчетано с текстове за и от Цанко Лавренов. Предвиждат се около 500 цветни и черно-бели репродукции.

За първи път след обстойна работа в архива на Лавренов ще бъдат поместени интересни документи и фотографии, свързани с неговия житейски и творчески път. Идеята е да се представи максимално плътно и разнообразно един от големите български художници, като се направи нов прочит на творческото му дело. Предвижда се отделен тираж да бъде отпечатан на английски език, с което изданието ще популяризира българската култура и зад граница.

Фондация “Цанко Лавренов” набира средства за реализация на проекта, всички данни може да откриете във фейсбук страницата на организацията, както и на адрес http://www.tsankolavrenov.org/

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.