Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТБ се оказа банка и на магистратите

Фалиралата или фалираната банка КТБ се оказа любима не само на политици, но и на магистрати. Десетки прокурори и съдии от Бургаска област са скътали сериозни суми през годините, за които са предпочели именно въпросната финансова институция. 
Две прокурорски имена будят особен интерес в списъка, който „Капитал“ публикува. Последната порция имена, изнесена от синдиците на банката, включва държавни обвинители, съдии, политици и много други, които са имали депозити и кредити в банката. Списъкът включва последните 5 г., преди отнемането на лиценза на КТБ, уточнява вестникът. И едно уточнение. Данните показват не цялата сума, която е имало в сметката за тези 5 години, а най-голямата, която е била на влог. 
Къде сме ние, както се казваше в прословутата фраза. Безспорният лидер е бившият апелативният прокурор на Бургас Радия Танев. Държавният обвинител е имал в три сметки по 20 000 лв, малко над 171 000 лв. и 26 000 евро. Неговата съпруга е дори по-имотна - 4 влога на обща стойност малко над 486 000 лв. Така семейство Таневи е успяло да скъта в банката почти 730 000 лв. Последната имотна декларация на Радия Танев обаче е от 2009 г. Тогава, семейство Таневи са уточнили, че притежават два апартамента по сто квадрата в Бургас, придобити през 1998 г., както и къщи с дворове в селата Орлинци и Загорци. И двете са по на 4 дка разгъната площ, от 2008 и 2009 г. В същите села имат и ниви - общо 89 дка, придобити през 2001 и 2008 г. Влоговете им тогава са малко над 275 000 лв. В декларацията за 2008 г. се уточнява, че къщата в Орлинци е наследствена, както и две от нивите. Като прокурор, Радия Танев бе един от обвинителите по едно от делата на бившия сливенски кмет Йордан Лечков. Ексфутболистът получи пет оправдателни присъди по различните казуси, а бургаското дело бе връщано няколко пъти от Върховната инстанция. Радия Танев е и известен и като виртуоз на акордеона. 
Други любопитни субекти са юридическото семейство Чиневи. Настоящият окръжен прокурор Георги Чинев има нескромно присъствие в този списък, с малко над 127 000 лв. Справка в имотното му състояние показва, че през годините е доказвал между 15 и 24 000 лв. депозити - от спестявания и заплати.
Към фамилията Чиневи присъединяваме и бившия шеф на полицията в Бургас - Тодор, с почти 150 000 лв. максимален размер на влога. Почти толкова има и неговата съпруга - Дора Чинева. Ще ви припомним, че бившият апелативен съдия изгърмя покрай лобистките скандали с Красьо Черния. Заради телефонните разговори с момчето с ланците, тя бе понижена, подава оставка, оттегля я и се заформи дълга сага около нея. Други Чиневи не присъстват в списъка, макар и съпругата на прокурора и неговата сестра да са в юридическите среди.
Но нека погледнем и другите имотни българи, предпочели именно КТБ за своите влогове. 
Бившият апелативен съдия Веселина Герова, която хем бе сред магистратите свързани със скандала с Красьо Черния, хем бе наградена за образцова работа, е имала на влог малко над 43 000 евро. С малко над 100 000 лв. там е и Десислава Щерева, окръжен съдия. Събина Диамандиева, съпруга на прокурора Димитър Диамандиев е била с около 150 бона в сметките си. Под 100 000 е имала ръководителят на окръжната прокуратура Калина Чапкънова. Около 200 са били хилядите в сметката на Радион Карастанчев, съпруг на съдия Мариана Карастанчева, пише още в списъка. 
В Несебър прави впечатление имотното състояние на съдия Йорданка Майска - Иванова с малко под 150 000 лв. В Царево, Минчо Танев е имал 32 000 евро на влог. 
Но, нека не говорим само за магистрати. Севдалина Турманова, заместник - областен управител и университетски преподавател, е имала заедно със съпруга си малко под 300 000 лева. Бившият областен управител на Бургас, Павел Маринов, е с около 100 000 лв. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев пък е бил с малко над 60 000 лв. на сметка. 
В бедното Сунгурларе сметките също са любопитни. Докато бившия и настоящият кметове са имали малки суми, не така е положението с бивши заместници. Селиме Куз, например, е била с малко над 10 000 лв. Но децата й Азизе и Несрин имат почти 150 000 по сметките си. Съпругата на бившия заместник Тинко Димитров, Бонка, е с 56 000, бившия заместник Тодорка Павлева с почти 80 000. Около тази сума е имал и Георги Георгиев, съпруг на бившата заместничка Хатидже Георгиева.  
Това показват сухите числа, а в предаванията на Радио Бургас ще дадем възможност и на някои от споменатите, ако желаят, да отговорят как са придобили тези суми. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50