Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 деца ще изработват мартеници в Регионалния исторически музей в Плевен

Снимка: БГНЕС

Повече от 200 деца ще изработват мартеници в плевенския Регионален исторически музей. Плевенчани ще могат да видят най-оригиналните детски мартеници на специална изложба.

Етнографите от плевенския музей ще запознаят децата с обичания пролетен празник "Баба Марта", с обредните практики и забрани, които се изпълняват на 1-ви март. Те са свързани с представата за обновяване на природата. Миглена Николаева, ръководител на направление „Етнография“, допълва:

Децата ще разберат, че за осигуряване на хубаво време, се забранява на възрастните хора да излизат извън дома рано сутрин, за да не разсърдят Баба Марта, тъй като тя обича да види първо млади хора и тогава се радва и засмива, и времето ще е хубаво и ще грее слънце.

В работилницата в Историческия музей очакват участие и на младежи от Защитено жилище за възрастни хора с умствена изостаналост в гр. Плевен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.